Строителите искат още 1.6 млрд. лв. за безплатно саниране

Камарата на строителите в България и премиерът Бойко Борисов са обсъдили тази сутрин рестарт на прословутата програма за „безплатно“ саниране, която вече погълна 2 млрд. лева при твърде спорен ефект. Това стана ясно на извънреден бифинг на КСБ, в който се включи и ресорният заместник-министър Николай Нанков. Спряганата сума за подновяване на санирането е 1.6 млрд. лева. Тя е за 3250 панелни блока, които се наредиха на опашката за предишните два милиарда лева, но парите свършиха и не стигнаха за тях.

Програмата на правителството за „безплатно“ саниране стана синоним на корупция и прахосничество, но днес представители на строителния бизнес я описаха като огромен успех. Баби са целували ръце на мъже по скелетата от благодарност, че им оздравяват блока, ресторанти и хотели живнали покрай настаняването на строителни бригади, хиляди безработни намерили заетост – тези и още примери за ползите и ефектите от санирането на жилищни сгради бяха изброени пред журналистите.

„Имаше много приказки за корупционен потенциал в санирането. Може да има такива случаи, но те са 1-2 процента проблемните сгради“, обявиха от камарата. Стана ясно, че браншът очаква мощно финансово рамо от правителството – дори с цената на заеми и нарастване на бюджетния дефицит и на държавния дълг.

Строителството е двигател за излизане от кризата, европейските държави имаха голяма дискусия по въпроса и са единодушни, че е необходимо „строително цунами“, обясни Валентин Николов, председател на КСБ.

Правителството възлага огромни надежди на сектор строителство да изведе България от кризата,заяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Стана ясно, че на срещата при премиера са били обсъдени значимите инфраструктурни проекти, както и мерки за подкрепа малкия и среден строителен бизнес. Заетите в сектора по официални данни са 200 000.

Браншът настоява правителството да промени наредбата, която забранява строително-ремонтни дейности между 14:00 и 16:00 ч. „Не е правилно да сложиш всичко под общ знаменател – да къртиш, не, но да шпакловаш фасадата или наливаш бетон…“, посочиха конкретно от камарата. Идеята е да се уточни кое е допустим шум и кое не, като се посочат конкретни децибели.

Представител на бургаската камара пък обясни, че трябва да се удължи строителния сезон в черноморските общини, защото сега туризъм и без това няма, а това ще е мощна антикризисна мярка.

„Да, средства трябва да се дават да се подпомагат бедни, безработни и т. н., но това са краткосрочни мерки – основното е икономиката да заработи. Строителството е един от малкото сектори, да не кажа единственият, който бързо може да увеличи дейността си – може да нараства като гъба в зависимост от обектите, освен това в строителството може да работи всеки – и високо квалифицирани и средно, и ниско“, заяви изп. директор на строителната камара Валентин Николов.

„Безобразие е 40 години да не може да свършим Околовръстното шосе на София. Безобразие е да не може да си осигурим път София-Видин и Северозапада“, каза Николов, намеквайки, че трябва да се намерят средства за големите инфаструктурни проекти.

В същото време зам.-министър Нанков призна, че някои за големи обекти се правят обществени поръчки, без да е осигурено финансиране, под условие. Такъв е случаят с тунела под „Шипка“, чиято стойност е 320 млн. лева. Процедурата напредва – вчера бяха отворени седем оферти на кандидат-строителите. Пари обаче няма. Правителството смята да ползва ресурс от еврофондовете – по бъдещата програма „Транспортна свързаност“.  Но програмата още не е утвърдена, нещо повече – бюджетът на ЕС за новия програмен период – 2021-2027 г., още не е приет, така че на практика финансиране няма.

Comments

comments