Стефан Янев е готов на „всякакъв вид коалиция“

От желание да участва в следващото управление „Български възход“ е склонна да приеме всяко предложение, което й се направи. Това стана пределно ясно от интервю на водача на партията – бившият служебен премиер Стефан Янев. При почти напълно преброени гласове неговата формация влиза в новия парламент, макар и като най-малка по размер политическа сила.

„Може да приемем всякакъв вид коалиция, която е в интерес на българските граждани. Винаги съм казвал, че този тип коалиции трябва да бъдат на базата на приоритети, ясни правила и отношения”. Така Янев отговори на въпрос пред Нова ТВ(link is external) дали би участвал в управление с ГЕРБ.

Той се позова на волята на българските избиратели. „Посланието на българските граждани – при тази ниска избирателна активност и при този тип парламент, който е без ясно мнозинство – явно е „седнете и се разберете”, изтъкна Янев.

По думите му, в бъдещия парламент политическите сили ще се разделят не на големи и малки, а „на такива, които предлагат решения, и такива, които не предлагат решения“. Затова

съставянето на редовно правителство е отговорност на всички политици в Народното събрание. „Очертаващият се зимен сезон с комбинация от кризи, изискват от всички нас на политическото поле, да намерим пътя към диалога”, посочи експремиерът.

Това е ехо на тезите на ДПС. От движението също призовават всички парламентарни формации към диалог и обединение в името на преодоляването на кризисното положение в страната.

ИМА ЛИ ВОЙНА В УКРАЙНА?

След като има мобилизация, е война и тази война може да ескалира много неприятно за всички онези, които не разбраха посланието какво означава специална операция“, каза Стефан Янев за ситуацията в Украйна. Досега той се въздържаше да употребява думата „война“ и предпочиташе формулировката на Кремъл „специална военна операция“.

Comments

comments