Стартират преговорите за името на Македония

item_itemmakedoniya

Дългогодишният спор за името на западната ни съседка навлиза в ключов етап. Външният министър на Македония Никола Димитров и този на Гърция Никос Кодзияс ще се срещнат днес в Скопие, за да дадат старт на преговорите за ново име на страната.

Преди дни стана ясно, че двете страни са си разменили проекторешения, като по думите на Димитров в тях има „известни различия“. Въпреки отказа от коментар по документите и от двете страни, в гръцките медии се появиха предложените от Атина имена. Сред тях са: Република Северна Македония Република Нова Македония Република Горна Македония Република Вардарска Македония Република Македония (Скопие). Те бяха публикувани в гръцките медии.

„Гръцките предложения са само инструмент, който трябва да помогне“ на преговорите във Виена на 30 март, обясни от своя страна македонският премиер Зоран Заев. Тогава делегациите на двете страни ще проведат поредният кръг от преговори с участието на международния посредник Матю Нимиц.

Днес гръцкият външен министър Никос Кодзияс ще кацне на международното летище в Скопие, което официално бе преименувано от „Александър Велики“ на „Приятелство“ в знак на добрата воля на Македония спорът да бъде решен веднъж завинаги. Решението за тази стъпка бе взето след срещата между Зоран Заев и неговия гръцки колега Алексис Ципрас в Давос в края на януари, припомня БГНЕС.

В навечерието на визитата на Кодзияс в Скопие Държавния департамент излезе със специална декларация, в която се подчертаваше, че „САЩ се надяват на бързо решение на дългогодишния спор за името“. „Надяваме се лидерите на Македония и Гърция да постигнат взаимно приемливо решение, което е в интерес на евроатлантическата интеграция, икономическия напредък, мира и сигурността в региона“, пишеше още в документа.

Comments

comments