/ВИДЕО/Разследване на „Антикорупционен фонд“: Бившият председател на парламента и настоящ министър на правосъдието Цецка Цачева също е закупила от „Артекс“

thumbnail-1

Видео по темата ТУК

Разследване на „Антикорупционен фонд“: Бившият председател на парламента и настоящ министър на правосъдието Цецка Цачева също е закупила от „Артекс“ луксозен имот в кв. „Изток“ на цени, далеч под пазарните. След като вчера стана ясно, че Цветан Цветанов се е сдобил с уникален имот с ВИП асансьор в един от най-желаните райони на София на цена в пъти под пазарната, „Антикорупционен фонд“ представя разследването си и във връзка с луксозните имоти на Цецка Цачева и Вежди Рашидов в същия район, закупени отново от „Артекс“, също на съмнително ниски цени.

 

Разследване на Антикорупционен фонд разкрива интересни факти във връзка със закупуването на недвижими имоти от министъра на правосъдието Цецка Цачева и депутата Вежди Рашидов в елитния столичен квартал Изток. Съмнение будят цените, на които са закупени жилищата според нотариалните актове. Цената на квадратен метър в района често надхвърля 2 000 евро за квадратен метър. На далеч по-ниски цени са обаче закупените от министър Цачева и депутата Вежди Рашидов.

Сделката на министър Цецка Цачева

През юли 2018-та министър Цачева закупува от строителната фирма „Артекс“ апартамент с площ 199 квадратни метра. С допълнителните гараж и таванско помещение площта достига 233 квадратни метра. Цената, която министърът е платила през юли, когато сградата е била на етап „груб строеж“, е само 138 хиляди евро или малко над 590 евро за квадратен метър. Седем месеца след сделката апартаментите в тази сграда, която е и една от най-луксозните в района, се продават на цени от три до четири пъти по-високи от платената от Цачева.

Според отдел „Продажби“ на Артекс жилищата на високи етажи в техните сгради се продават на цени около 2 200 евро на квадратен метър без ДДС.

След оглед с брокер на апартамент в същата сграда, получихме оферта близо два пъти по-висока от цената, заплатена от Цачева, за жилище, което е близо два пъти по-малко като площ и на по-нисък етаж. Според брокера на високите етажи цените варират между 2 500 и 3 000 евро за квадратен метър.

Разликата в пазарната цена и цената, на която министърът е придобила своя апартамент само седем месеца по-рано, е между 1 500 и 2 000 евро на квадратен метър или общо между 300 и 400 хиляди евро.

На въпрос на Антикорупционен фонд относно цената по сделката от пресцентъра на Министерство на правосъдието получихме лаконичен отговор по телефона – апартаментът е закупен на етап “груб строеж” и е в съсобственост и ще бъде деклариран по законовия ред и в срок, който все още не е изтекъл.

Три четвърти от апетитния имот са собственост на министър Цачева срещу сумата от 103 500 евро – сума, доближаваща се до тази, която е декларила като спестявания в последната си имуществена декларация.

Сделката с Вежди Рашидов

Имотният регистър показва, че и в тази сделка цената се различава сериозно от пазарната – фирмата на Вежди Рашидов -„Рашидов Пропъртис“ ООД, е купила апартамент и два гаража с обща площ 155 квадратни метра за цена от 90 хиляди евро или 580 евро на квадратен метър.

Потърсихме и депутатът Рашидов за коментар как е успял да постигне такава ниска цена. Отговорът, който получихме, е че предвид незавъшения етап на строежа на този апартамент, както и закупуването на жилища и в други сгради на Артекс, цената е била договорена по този начин. “Фирма „Рашидов пропъртис“ ООД, както и аз лично не разполагаме с информация за търговската политика на „Артекс Инженеринг“ АД, предоставяните цени и отделните търговски отстъпки”, казва депутатът в изпратения до нас отговор.

Съмнения за нередности

От юридическия екип на Антикорупционен фонд ще сигнализират отговорните институции и ще информират обществеността за тяхната реакция.

Ако имате информация за други съмнителни сделки с имоти на политици, споделете я с нас на acf@acf.bg.

 

Comments

comments