Срутването в тунел „Железница“ припомни: Как „Джи пи груп“ не бе извадена от поръчките с европейско и държавно финансиране

Както съобщихме по-рано днес,  срутване в новостроящия се тунел „Железница“ на АМ „Струма“ прати трима работници в болница,  а няколко часа по-късно,  на място дойдоха премиерът Борисов, ген.-майор Венцислав Мутафчийски, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Преди това, Борисов посети болницата в Благоевград, където първоначално бяха приети пострадалите работници. Той разговаря със завеждащия лекар, който го увери, че мъжете са без опасност за живота.

„ Това, което чух от колегите е, че не са констатирали нарушения при изпълнение на дейностите. Риск винаги има, това са много тежки обекти. Много бързо са реагирали работниците – така, както е разписано в инструктажите и слава Богу, колегите им са живи и ще бъдат лекувани адекватно и хубавата новина е, че няма жертви“ – заяви  министър Аврамова.

„Инцидентът е случайност, следствие на дъждовете“, каза Борисов пред журналисти. И поясни, че срутването е станало на около 600 метра навътре в тръбата.

Малко преди изявлението пред медиите, след като огледа тунела, премиерът се обърна към работниците и ги призова, да бъдат внимателни в работата, което се чу от видео излъчено на личната му Фейсбук страница.

Инцидента може би е случаен, но фирмата изпълнител- не  

Днешният инцидент не е първият, откакто започна изграждането на тунела. Преди 4 месеца, на 12 февруари, друг работник пострада, при срутване на скална маса. Инцидентът  стана при връзване на арматура.

Изпълнител на тунела е Консорциум „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“, в който участват: „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, „ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН“ ООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД. Стойността на договора е 185 370 370, 37 лв. без ДДС. Строителният надзор е на „План Инвест Железница“ ДЗЗД. В обединението участват: „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“, „ИНФРА ПРОЕКТ КОНСУЛТ“ ЕООД, „Аскос 03“ ЕООД, „СЪРЧ КОРПОРЕЙШЪН СРЛ“. Стойността на договора е 3 994 440 лв. без ДДС.

През октомври 2018 година, премиерът Бойко Борисов възложи на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) тогава Светослав Глосов,  да намери форми   „Джи Пи груп“ да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране“. Освен това министър-председателят разпореди да се направят проверки на всички пътни ремонти, извършени от компанията.

През есента на 2018 г.  „Джи Пи груп“  обяви сама в официално изявление, че се оттегля от спечеления два месеца по-рано търг за тунел „Железница“.

Тогава излезе разследване на сайта „Биволъ“, свързано с работата на „Джи Пи груп“ и злоупотреба с европейски средства.  Държавата се разтресе от скандала и ръководството на компанията обяви, че се отказва от проекта с мотива, че  заради започналите проверки има реална опасност да не бъде спазен графикът за изпълнение на проекта, заради което пък България може да загуби финансирането на цялата магистрала „Струма“ и да се наложи да върне парите в бюджета на ЕС.

Така, въпреки всички публични опити за разграничаване от евентуалните злоупотреби,  не е ясно защо компанията е ревизирала „отказа“ си от участие, нито как е спазен призивът на Бойко Борисов,  фирмата да бъде оттеглена от търгове с държавно или еврофинансиране.

Кой носи отговорност?

Премиерът и министрите, които дойдоха на място,  дадоха кратък брифинг, с което поеха част от задълженията на изпълнителите, които си спестиха неудобството, да дават подробни обяснения,  кое е довело до инцидента, който застраши няколко човешки живота.

Ако оставим това на страна, може да анализираме причините, довели до този инцидент. Ще се съсредоточим върху ползваната техника и как тя може да има отношение към случилото се.

Строителството на тунели е отговорна и предизвикателна инженерна задача. Трябва да бъдат преодолени различни препятствия, свързани с геоложките особености на терена, с наличната техника и оборудване, непредвидени ситуации, възникнали в процеса на работа, и всичко това да бъде извършено в рамките на предвидения срок, и разбира се, с гаранция за сигурна, надеждна и безопасна експлоатация.
Познати са различни методи за изграждане на тунели, чийто избор се основава на много и разнообразни фактори. Един от които е техниката. Именно за една от съвременните и еволюционни техники – използване на тунелно пробивни машини, известни в практиката и като „къртици”.

Характерно за този метод на прокопаване е, че не се нарушава околната среда, подходящ е за прокопаване в сложни хидрогеоложки терени или градски плътно застроени терени. Както за пътни, така и за железопътни тунели.

Тунелно-пробивна машина беше използвана за прокопаване на тунела на втория лъч на метрото в София. В този проект беше прокопан и тунелът с най-голямо напречно сечение в Европа – височина 18m и широчина 22m, 258m2. Разкриването на археологически пласт, намиращ се на дълбочина около 7m, е наложило метростанцията да се изгради по тунелен способ, благодарение на който археологията остава над тунела. Проектът беше завършен в срок, въпреки наличието на агресивни високи подпочвени води и тежка геология, всичко в комбинация с интензивен трафик по централните софийски булеварди.

Такава машина за изграждането на тунел „Железница“ обаче не се ползва, според информацията от работници на обекта. По думите им, за прокопаването се ползват багери /не се уточнява, дали става дума за тунелни багери/, като този, който днес е бил вътре по време на инцидента, видимо и от снимка, направена минути след инцидента, с която екипът ни разполага:

Информацията се потвърждава и от публикация на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“ от 18 февруари, в която има информация за първите прокопани метри на тунела, както и приложени снимки, на които се вижда техниката, с която се случва това.

Дори да допуснем, че се позва тунелен багер, трябва да се има предвид, че в сравнение с тунелните фрези например, тунелните багери са по-мобилни, но те рядко могат да прокопават скали с якост по-голяма от 50 MPa и да са икономически изгодни. Поради това те често се използват при меки скали и почви.

В случая, теренът през който минава тунелът е скален и по-подходящо би било използването на „къртица“, което би осигурило и по-висока сигурност. Защо обаче, това не е взето под внимание от изпълнителя, за сега не е ясно.

Според строителния надзор, проблеми и нарушения няма. Според „Джи пи груп“ също.

Няма нарушения при работата по тунел „Железница“ на АМ „Струма“, където днес при срутване пострадаха трима работници. Това каза Николай Костурков от фирмата, която осъществява строителния надзор. Работи се по одобрените проекти, всички на обекта са били с предпазна екипировка, като става дума за опитни специалисти, които са реагирали мигновено.

„Благодарение на адекватната реакция на колегите, тримата са били извадени навреме. Спазвайки инструктажите са се справили както трябва“, каза и Стефан Тотев от строителя“Джи Пи Груп“.

А, иначе, един от ранените е в МБАЛ-Благоевград в добро състояние, а двама – във ВМА, като те също са в стабилно състояние, според официалната информация.

 

Comments

comments