Според Николай Витанов Омикрон ще влезе в България по празниците

Вариантът на коронавирус Омикрон все още го няма в България и според математикът Николай Витанов е малка вероятността да не е регистриран.

 

„Има две системи за регистрация – основната е на Националния център за паразитни и заразни болести, а другата е резервна и е моята, но и двете не го засичат. Това означава, че или не го засичат, или го няма. Ако е тук, това са единични случаи, които не оказват такова влияние, че да бъдат засечени от системите“, обясни той в сутрешния блок на Би Ти Ви.

 

„На база на данните от Южна Африка очакваме, че Омикрон ще се разпространи малко по-бързо. На Делта варианта му трябваха от 4 до 6 седмици да стане доминантен и да измести предишния. Този е по-бърз“, посочи Николай Витанов. „Сега по празниците няма да го забележим, ще влезе – няма начин да го спрем по границите. Три-четири седмици след Ивановден и Йордановден ще се бори за доминация и ще я постигне към края на януари. В България му трябват пет дни средно, за да запали дифузното разпространение и първата седмица ще сме в средата на проблемите с Омикрон, добави.Математикът прогнозира, че тогава ще има пета вълна на коронавируса, но по думите му и четвъртата не е отминала напълно, въпреки че броят на заразените и смъртните случаи са намалели.

Омикрон е по-заразен и заболеваемостта се очаква да се повиши, отбеляза математикът. По думите му най-интензивно се очаква да се разпространи в София-град и в областта. „Теорията казва, че най-засегнати са най-големите градове, тъй като гъстотата на населението е по-голяма. Очакванията са, че ще удари Варна малко по-силно от Пловдив. Това е свързано с разпределението на населението, а най-слабата интензивност се очаква по Ямбол, Смолян, Разград, Кърджали и Кюстендил“, смята Николай Витанов.

В същото време премиерът Кирил Петков посоичи, че трябва да се вдигне нивото на ваксинация. „От днес нататък трябва да вдигнем нивото на ваксинация, ако искаме бизнесът да е отворен, децата да са на училище, болниците да не са пълни“, заяви той на откриването на срещата Power Summit.

Comments

comments