Специфики във видовете моторни масла

Моторното масло е важен елемент в конструкцията на двигателя. То може да изпълнява функциите си дълго и надеждно, осигурявайки даден ресурс на двигателя. Това се случва, само ако свойствата му съвпадат точно с онези термични, механични и химични влияния, на които маслото е изложено в системата за смазване на двигателя и върху повърхностите на смазани и охладени части.

Взаимното съответствие на конструкцията на двигателя, условията на работа и свойствата на маслото, са едно от най-важните условия за постигане на висока надеждност в двигателя.

Състав на моторни масла

Всички съвременни моторни масла се състоят от основа (базово масло) и избран набор от добавки. Като базови масла се използват маслени фракции, получени от рафиниране на нефт или изкуствено синтезирани органични съединения, както и техните смеси.

Двигателните масла се делят на:

минерални (минерал);

синтетични (изцяло синтетични);

частично синтетичен или полусинтетичен (опашен синтетичен).

Ако базовото масло не е посочено в кутията, то най-вероятно е минерално. Синтетичните и полусинтетичните моторни масла имат по-добри свойства от минералните масла, но са много по-скъпи. Използването на синтетични масла невинаги е полезно в двигатели, в които се осигурява минерално масло. Последното по-специално може да доведе до течове, през гумени уплътнения (маслени уплътнения).

Вискозитетът на маслата е най-важното им свойство. Той намалява с повишаване на температурата и обратно. Ако вискозитетът е нисък, налягането в системата за смазване (когато двигателят работи) ще бъде недостатъчно и износването на триещите се части ще се ускори. Прекалено вискозното масло при ниски температури може да доведе до това, че стартерът да не задейства двигателя. В допълнение, твърде дебелият пласт моторно масло ще се доставя към триещите се части със закъснение, причинявайки „мазен глад“.

Според вискозитета и неговите изменения, в зависимост от температурата маслата се разделят на:

зимните масла – те имат нисък вискозитет, за да осигурят студен старт на двигателя при ниски температури, но не осигуряват надеждно смазване при летни работни условия;

летните масла – те, поради високия си вискозитет, смазват надеждно двигателя при високи температури. За разлика от предходните, обаче не осигуряват студен старт при околна температура под 0 ° С;

целогодишните масла – те имат зимен вискозитет при ниски температури и летни при високи температури;

Летните и зимните масла практически са заменени от многоградни масла. Това се случва главно, защото не е необходимо да се сменят през цялата година.

Ефективните свойства на маслата определят възможната област на тяхното приложение в различни двигатели. Те включват: противоизносно, детергент, антиоксидантни свойства, корозивност, склонност към образуване на различни отлагания и др.

Моторните масла се класифицират, според вискозитета и характеристиките на приложение. През последните години енергоспестяващите свойства са взети предвид, като тяхна отличителна черта.

Всичко казано, тук е важно да бъде съобразено. Ако това не е по силите на собственика на автомобила, то грижата му трябва да се предостави на специализиран сервиз.

Comments

comments