Спасяването на “Титаник“: ГЕРБ се хвърли в бой последен за спецсъда

Булфото

Народното събрание гледа на второ четене промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива специализираното правосъдие. Бурната дискусия в залата започна още от заглавието на проектозакона. Депутатите от ГЕРБ се впуснаха да защитават спацправосъдието, което управляващите искат да закрият като неефективно. Нервността на депутатите от ГЕРБ и репликите, които подхвърляха от местата си от началото на дебата, провокираха Явор Божанков (БСП) да им каже, че се държат така „сякаш им закриват личната фирма, а не специализирания съд“.

Дани Каназирева например е убедена, че това не е реформа, а целта е някои дела да потънат. Според нея съдиите ще си направят отвод и няма да догледат вече започнали дела, така ще изтекат давностните срокове. Йордан Димитров (ДБ) й напомни, че давността по тези дела е в десетки години. И ако давността изтече, то няма да е заради закриването на спецсъда. „Това не е блокиране на съдебната система, това е катастрофа“, обяви Каназирева, докато изреждаше дела с десетки томове материали и стотици свидетели, гледани от спецсъда. (Каназирева е един от много депутати, които обсъждат съдебната реформа, но не знаят къде да сложат ударението на думата „съдилища“.)

„Нека да кажем 5 имена на разследвани и обвинени от спецпрокуратурата“, отговори Атанас Славов (ДБ). И изреди провалените дела срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Николай Ненчев, Даниел Митов. Славов посочи и разследването срещу Нено Димов и попита: Това ли са олигарстие в България? После си отговори сам, че „това е пример на поръчково правосъдие, когато някой падне от власт. По голяма част от тези дела бяха изфабрикувани доказателства“. Славов припомни, че спецпрокуратурата „в последните 1-2 години се сетиха, че има руски шпиони в България, в опит да вземат острия завой и да си спасят кожата“. Петър Николов (ГЕРБ) обаче го обвини, че списъкът му е селективен и в него ги няма „имената с прякорите“, заради които сега се закривало спецправосъдието.

Чуха се още реплики, че ще бъдат загубени 3 млрд. лв., каквато е стойността на обезпеченията по делата в спецсъда. На което от управляващата коалиция обясниха, че обезпечителните мерки няма да бъдат вдигнати. От ГЕРБ обаче продължиха да настояват, че ПП били консултирани от „стойностни консултанти“, хвърляйки обвинения към представителите на Висшия адвокатски съвет, които бяха на заседанието на правната комисия във вторник, че били адвокати по дела в спецсъда, т.е. заинтересовани от закриването му.

Законопроектът е от 67 параграфа. За над 2 часа депутатите стигнаха едва до шестия.

„Вие пренареждате мебелите на „Титаник“ като мярка срещу потъването му. Ако ще правим съдебна реформа, тя трябва да започне от Конституцията и от същностните проблеми“, включи се в дебата и Любен Дилов-син (ГЕРБ). Управляващите го репликираха, че спецправосъдието наистина е „Титаник“.

Освен закриването на спецправосъдието, предложените от управляващите промени включват и премахването на т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и инспектората към него, както и на шефовете в системата. Според приетото на второ четене от правната комисия, което сега се обсъжда и в пленарната зала, магистратите от спецструктурите ще бъдат назначени на квотен принцип в други съдилища и то не само в наказателните им отделения. Спецсъдиите могат да изберат да станат и граждански, и търговски, и административни съдии. Освен това при наличието на четири съдилища на окръжно ниво в столицата – Софийският градски съд, Софийският окръжен съд, Административен съд София-град и Административен съд София-област, на практика почти всички първоинстанционни спецсъдии ще могат да останат да правораздават в София, разказва „Лекс“ за заседанието на комисията от вторник.

„С дейността си специализираното правосъдие не дава солидни аргументи в своя защита. Напротив, през годините сме свидетели на смачкани досъдебни производства, на отказ от досъдебно производство по знакови случаи, на преследване на политически и бизнес неудобни хора. Там просто няма аргументи за защита“, коментира и президентът Румен Радев.

Очаквайте подробности.

Comments

comments