Спасените от Разград лъвчета може да бъдат изпратени в концлагера в Пазарджик, вместо в Холандия

zx860y484_3050657

Община Разград се готви да дари двете лъвчета, които бяха спасени след стъпкване в тамошния зоопарк, на зоопарка в Пазарджик. Това съобщиха от фондация „Дивите животни“, която след инцидента пое спасяването и грижите около лъвчетата. Фондацията водеше преговори със спасителен център за животни в Холандия, където се очакваше този месец да бъдат настанени 3-месечните Масуд и Терез.

„До вчера бяхме в трескава подготовка за заминаването на 3-месечните Масуд и Терез и вече обсъждаме подробностите около транспортирането им към Холандия, където вече ги очакват в спасителен център и строят за тях ограждение. Вчера обаче Община Разград ни уби чрез статия във вестник, която хвърли в смут всички ни“, пишат от „Дивите животни“ в страницата си във „Фейсбук“.

От фондацията посочват, че има споразумение между община Разград и фондация „Четири лапи“ за настаняването на двете лъвчета. Въпреки това обаче и без да информира организациите кметът на Разград е внесъл в Общинския съвет докладна записка за даряването на животните на зоопарка в Пазарджик. Предстои докладната да бъде гласувана съвсем скоро, което според фондацията е признак, че „бързат да се разпоредят със съдбата им преди коледните празници“.

„Община Разград, която с безхаберието си е убила реално десетки животни в този коптор наречен зоокът, изглежда много бързо забрави че носи отговорност по случая много по-голяма от това просто да се разпореди набързо да се отърве от двете оцелели лъвчета. Общината няма моралното право да спре заминаването на двете малки за място в пъти по-подходящо за живот за тях“, казват от фондацията. От там призовават кмета на Разград да оттегли докладната.

„Вие, господин Кмете, бяхте „изненадан, че има проблем със зоокъта“. Реално с това че сте допуснали зоокъта да стигне до тези безумия, Вие и Община Разград сте оставили малките лъвчета да умрат на цимента като парцали, а сега се опитвате да ги убиете пак като ги пратите в затвора на пазарджишкия зоопарк! Очакваме от Вас да помислите и излезте от ситуацията подобаващо. Ще ви припомним ако се налага, но бихме искали да не се налага“, пишат още от „Дивите животни“.

Двете лъвчета бяха изведени от зоопарка в Разград през септември, след като се разбра, че са били стъпкани от възрастните животни в общата им клетка малко след раждането им, протекло докато в самия парк е имало шумен панаир, пише dnevnik.bg. В този момент в зоопарка не е имало ветеринар и персонал, който да се погрижи за животните. След инцидента проверка на място установи редица нарушения в отглеждането на животните от години, но санкционирани за това няма. Стигна се единствено до споразумението зоопаркът да прекрати развъждането на лъвове.

Comments

comments