Спането през деня увеличава риска от високо кръвно налягане и инсулт

Това сочат изводите от мащабно проучване с 350 хил. участници във Великобритания

Хората, които често подремват през деня, са по-застрашени да имат високо кръвно налягане и да получат инсулт. Това сочат изводите от ново мащабно изследване, съобщава Си Ен Ен.

При хора по-млади от 60 г., дременето през деня, увеличава риска от високо налягане с 20 на сто в сравнение с хора, които никога или твърде рядко го правят. Данните на проучването са публикувани в Hypertension (Хипертония), списанието на Американската сърдечна асоциация. Наскоро от организацията включиха продължителността на съня като един от осемте показатели за оптимално сърдечно и мозъчно здраве.

Излагането на светлина по време на сън води до затлъстяване, до развиването на сериозни здравословни проблеми, сочи проучването.

„Причината може да е, че въпреки че в самото спане през деня няма нищо вредно, вероятно повечето хора, които го практикуват го правят заради недостатъчен сън през нощта. Лошият сън през нощта се свързва с по-лошо здраве, а дневната дрямка не е достатъчна, за да компенсира тази липса.“

Това обяснява клиничният психолог Майкъл Гарднър. Той ръководи клиника за смущенията в съня към Медицинския център в университета „Банър“ в Туксон, Аризона. Той не е участвал в проучването.

Участниците в изследването, които обикновено подремват през деня, са с 12 на сто по-склонни да стигнат до високо кръвно налягане с течение на времето и 24 на сто по-податливи на риска от инсулт – в сравнение с хора, които никога не спят през деня, показват още изводи.

Резултатите се потвърждават дори и когато учените изключват хора, които са в риск от хипертония заради фактори като диабет тип 2, повишен холестерол, смущения в съня или такива, които работят нощем.

„Резултатите показват, че спането през деня увеличава случаите на хипертония и инсулти и след като се вземат предвид много променливи, които се свързват с риска от кардиоваскуларна болест или инсулт“, обяснява д-р Филис Зий, директор на Центъра за медицина на съня към училището по медицина на Northwestern University в Чикаго, който не е участвал в изследването.

В проучването са използвани данни на 360 хил. участници, които са предоставили информация за навиците си за спане от 2006 до 2010 г, към UK Biobank, голяма база данни във Великобритания. Участниците в проучването са давали кръв, урина и слюнка редовно, отговаряли са на въпроси за съня си четири пъти през четирите години на изследването. Все пак трябва да се отчете, че в него е събирана информация за честотата на спането, но не и за продължителността му, както и че се е разчитало на това, което споделят самите участници.

Повечето хора, включени в проучването, които редовно са поспивали през деня, пушат цигари, пият редовно алкохол, хъркат, имат безсъние и са се самоопределили като хора с нощен живот.

Някои специалисти опонират, че в изследването не се дефинира какво значи спане през деня, и смятат, че ако става дума за кратка дрямка – 15-20 минути, тя може да е ободряваща за организма.

Comments

comments