/СНИМКА/ Петричани скочиха срещу бездомните кучета, истински сблъсък на мнения се разрази в града

29542879_810373999162868_5417402483473544919_n (1)

Истински сблъсък на мнения и буря от емоции се разрази в последните дни в социалната мрежа Фейсбук. Поводът е публикацията на Петър Радовски в групата „Петрич“, касаеща бездомните кучета в град Петрич. На снимката младият петричанин с будно гражданско съзнание показва глутница бездомни кучета, намиращи се в междублоково пространство в широкия център на града. Над поста си Радовски пише „Трябва ли да ухапят някой за да вземат общинарите мерки или е по-лесно да си гласуваме за синята зона?“, а със снимката предизвика бурна дискусия, в която се включиха граждани с изключително различни гледни точки.

Част от хората са на мнение, че проблемът се корени във всички нас и отношението ни към животните, в това число липсата на отговорност при отглеждане, кастриране, чипиране и обезпаразитяване. Други смятат, че  Петрич има спешна нужда от изграждане на общински приют и заявяват, че Общината като институция има отношение по проблема. Редица изказвания обаче доведоха до изостряне тона в публикацията и все по-очевидното различие в мненията на хората.

Единствено пред репортер на Blagoevgrad – NEWS обаче Петър поясни какво всъщност е целял с тази публикация. Ето какво каза той:

„Не исках да се стига до обиди и крайни изказвания, не това беше идеята на поста ми. Исках просто да стигне до управляващите, защото това е сериозен проблем пред обществото. Не е нормално някое дете, което тръгва рано сутрин за училище, да се натъкне на 5-6 бездомни кучета. Изключвам факта, че най-вероятно животните не са обезпаразитени и това ги прави преносители на много болести. Нашият град не е малък и определено се нуждаем от приют (работещ и на практика, не само на теория). Ние, гражданите, може би също имаме някаква вина, но доста често тези кучета озверяват, а жертви им стават невинни хора… в повечето случаи малки деца. Последното, което съм целял с тази публикация, са скандали“, сподели Радовски.

Проблемът с бездомните кучета съществува във всеки български град. Най-ефективно обаче се решава, когато Общината и гражданите работят заедно, в една насока, за благото на всекиго.

Comments

comments