След серия жалби от съсед, затвориха Солната стая

 

 

Солната стая на гърба на бившия военен стол в центъра на Благоевград вчера бе запечатана от служители към отдела по архитектурно-строителен контрол в общината. Причината са поредица от жалби от собственик на жилище в същата сграда. Проверка, провокирана от сигналите установила, че навесът е незаконен, а помещението, в което се намира солната стая, в общината е регистрирано за жилищни нужди, а в кадастъра – за офис. Вчера общински служители запечатаха обекта, като спряха тока и водата и издадоха предписание на наемателката Мариела Филадова да премахне доброволно навеса, в противен случай това ще го направят за нейна сметка работници към общинската фирма „Биострой“.

 

Репортер на „Струма“ се свърза със собственичката на Солната стая и наемател на помещението от 2 години насам М. Филадова, която се оказа у дома под карантина с децата си. Ето какво обясни тя по казуса:

 

„В документите, с които взех помещението под наем, то е със статут на офис. Някога, преди много години, е било жилищна сграда, но предназначението е било променено. В офис имам право да предлагам  услугите на Солната стая, както и правото да продавам кафе на хората, които ползват тази услуга, до 25 човека. Не ми е нужно да променям предназначението на помещението. Когато го наех, исках всичко да е наред с документацията и лично съм се ровила в архивите, за да не се стигне до неприятни казуси като сегашния. В този период някъде се появи първата жалба на Кирил Лазов, пенсионер, който живее в сградата и който е подал сигурно 200 жалби не само срещу мен, а срещу всички институции и комшии, включително и за начина, по който съседът му си простира дрехите. Първата му жалба срещу мен бе, че сменяйки дограмата, съм нарушила целостта на сградата, последваха втора, трета, пета… Имам над 20 жалби от него, една от тях е за навеса. Когато аз наех помещението, то беше с навес. Махнах стария, защото бе опасен, и сложих нов със същите размери и параметри, но безопасен. Оказа се, че старият навес бил монтиран през 1992 г., но не фигурира в скицата. Приемам, че съм в нарушение и ще отстраня този навес. Помолих за едномесечна отсрочка, за да изясним казуса, но от общината отказаха заради искането на съседа от 4-ия етаж да затворят бизнеса ми, тъй като сополивите деца, които идват с родителите си да се лекуват в Солната стая, щели да го заразят. Този човек имаше претенции към мен, че неправомерно съм почистила общите части, като ми заяви, че имам право да почистя само 6 % от тях, останалите да ги оставя с бутилки и фасове и затова също подаде жалба срещу мен. Подаде и жалба в кадастъра, че сме завзели земята пред помещението и съм щяла да го изгоня от жилището му. По време на пандемията лично съм му носила супа и хляб, не като подкуп, а за да не излиза, и съм направила това за всички останали 7 души в тази сграда, с които съм в перфектни отношения.

 

Още преди да започна този бизнес, питах в общината какво трябва да направя, нужно ли е да променям предназначение, но молбата ми бе отхвърлена и започнах да работя като офис, адвокатката ми също е запозната с всички документи и в момента и тя е озадачена от случващото се, още повече че миналия четвъртък входирахме заявление в общината, че ще отстраним навеса доброволно, но да не ни се спира дейността. От този бизнес аз издържам двете си деца и подсигурявам работни места. Аз имам клиенти, на които не взимам пари, пускам деца да се лекуват в Солната стая, защото знам какво е положението в момента, и се издържаме на практика от кафето, което предлагаме като допълнителна услуга. Ще направя всичко, което зависи от мен, за да възобновя дейността си, но не разбирам защо в тази тежка за всички ситуация не се обединим, а трябва да се затварят работещи обекти“, каза  Мариела Филадова./струма/

Comments

comments