Следващата седмица в България идват представители на Украйна за уточняване на помощта

Снимка: Надежда Чипева

 

Следващата седмица в България ще дойдат представители на Украйна, за да разговарят с българските власти по конкретни параметри на помощта, която България ще предостави на нападнатата от Русия страна. Това обяви министърът на отбраната Драгомир Заков пред Би Ти Ви, но не уточни какви точно ще са тези параметри, защото разговорите предстоят.

 

Министърът призна в деня, в който се отбелязва празникът на Българската армия, че страната има някои липси във военните способности, но това всъщност била и „силата на членството ни в организации като ЕС и най-вече в НАТО, където може да разчитаме на колективните способности, като това не отменя ангажимента да развиваме наши собствени способности“. По думите му за това били нужни политическа воля, правилни решения, както и правилно харчене на средствата. „Не е въпрос просто да се закупи нещо, ние трябва да купуваме способности и да можем да ги използваме“, заяви още министърът на отбраната.

 

Заков уточни, че експлоатационната годност на българските МиГ-29 е до 2030 г., но част от ресурса изтичал. „Нашата цел в момента е да можем да използваме тези самолети до момента, в който вече можем да бъдем напълно оперативни с F-16 Block 70. Възможно е в междинен период да се наложи да използваме и самолети втора ръка или самолети на лизинг“, обясни военният министър, запитан как България ще охранява небето си.

Comments

comments