Слабо земетресение е регистрирано край Симитли

земетресение

Земетресение с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер е регистрирано в района на с. Долно Осеново, община Симитли. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Трусът е на дълбочина 13 км и е регистриран в 04.51 часа. Няма данни земетресението да е усетено от населението.

През септември обаче серия от силни трусове разтърсиха Балканите – в Истанбул, остров Крит и Албания.

„Ако погледнем към картата на регистрираните земетресения през последните 14 дни в Европа, ще видим, че те са предимно съсредоточени в Италия и в Югоизточна Европа, а албанското крайбрежие открай време е район със силна сеизмична активност“, посочи тогава Фредерик Тилман.

Той обяснява това с придвижването на африканската континентална плоча на север – тя се приближава към Европа с по няколко милиметра годишно. Това води до сеизмично напрежение в целия регион, понеже част от Адриатическата микроплоча постепенно се подпъхва под Балканите. Земетресението край Тирана е причинено именно от такива напрежения.

Благоприятни за това са онези места в земната кора, които имат по-ниски температури, защото при по-високи температури земните пластове са по-гъвкави и с времето нагаждат формата си, така че не се натрупва напрежение и енергия, която да се освободи чрез земетресения.

Comments

comments