Сигнали на граждани: Кандидат кметът на Сандански Кирил Котев в съмнителни взаимоотношения с ромския лидери. Котев отрича.

 

В разгара на предизборната кампания, получихме сигнал, в който се твърди, че срещу кандидат – кметът на Сандански Кирил Котев има 23 сигнала в прокуратурата, НАП и други институции, в това число и за личния минерален водопровод, който зарежда луксозния хотел на майка му и брат му.

„Граждански активисти“, както са се нарекли подателите на сигнала разпространяват и видеоклип, на който се вижда, че Кирил Котев е в ромската махала в Сандански, заедно с хора, разследвани и уличени в източване на ДДС в особено големи размери.
На видеото ясно се чува, че подсъдимият за източване на ДДС Тони Ангелов-Тенис и местен лидер на „Евророма“ казва: „Братя роми… Няма да идват полицаите да ни притесняват, защото преди 6-7 месеца с кмета имахме една идея, да направим ново заведение, да се събираме по 200-300 човека за банкети и полицаи нема да ни притесняват“.
Твърди се, че клипа е от откриване на кампанията на Котев, в местността „Извора“ в село Петрово, община Сандански. На видеото Кирил Котев заедно с ромския барон Тони Ангелов и два автобуса с активисти на ГЕРБ , предимно от селата Плоски и Катунци, дават ст кампанията за местния вот. Това става с шумно парти с оркестър и богата почерпка за гостите.
Любопитно е, че въпросният Тони Ангелов има дълга история, изпълнена най-вече с криминални прояви. През 2018 год. При акция на ГДБОП той и негови приближени са арестувани за данъчни измами и лихварство.
Обвързаността на бившия кмет на Сандански с ромски босове, обаче датира от по-рано. В сигнал изпратен до НАП от „Активна съвест” през 2015 година, когато той за първи път е кандидат за кмет се споменава, че Котев има съмнителна обвързаност с друг известен ромски тартор -Валери Огнянов Димитров.
След справка в Търговския регистър те установяват, че управител на „Хотел Перун“ ЕООД е 33-годишният ромски тартор Валери Огнянов Димитров. Въпросното дружество е собственик на семейния хотел на Котев. Проверката показва, че младият ром, който живее на ул. „Драгоман“ 182 в махалата на Гоце Делчев, под различна форма – като собственик, прехвърлител и/или управител, участва в десетки търговски дружества, дължащи милиони на НАП през последните няколко години.
Мистериозният бизнесмен е едноличен собственик на 19 търговски дружества. В нито едно от тях той няма съдружник или съуправител. И на практика оглавява цяла империя от данъчно задължени дружества. На адреса на ромския „дедесарски цар“, наред с множество други фирми, е регистрирано и дружеството собственик на семейния хотел на Котев, а Валери Димитров е негов управител.

Потърсен за коментар, Кирил Котев нарече тези твърдения „организирано мероприятие“ и отказа да коментира “ манипулативните атаки“.

В Сандански обаче, много хора твърдят, че не става дума за слухове, но отказват да говорят открито, защото се страхуват.

Дали това ще окаже влияние на вота в края на октомври е трудно да се каже, но по всичко личи, че битката ще е сериозна и Котев ще трябва да докаже на санданчани, че разпространените твърдения не са истина, ако иска да спечели следващ мандат.

 

Comments

comments