СЗО: Няма нужда от масова ваксинация срещу маймунска шарка

Ако се спазва добра хигиена и се прави безопасен секс, опасността от заразяване е малка

Няма нужда от масова ваксинация срещу маймунска шарка, въпреки случаите на заразяване извън Европа, смятат от Световната здравна организация, съобщи БНР.

Разпространението на болестта може да бъде овладяно със спазване на добра хигиена и безопасно сексуално поведение, обявиха от организацията.

Досега т.нар. маймунска шарка се срещаше основно в отдалечени райони на Централна и Западна Африка. Случаи извън тези места не са обичайни, но в последните седмици бяха засечени такива в САЩ, Португалия, Испания, проверяват се и съмнения за такива във Великобритания и Швеция. Властите в Европа и Северна Америка проучват над 100 потвърдени и предполагаеми случаи на маймунска шарка.

„За населението като цяло вероятността от заразяване е твърде малка“, посочват от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в първата оценка на риска.

Маймунската шарка е рядка вирусна инфекция, от която повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици. Вирусът не се разпространява лесно сред хората, несравним е с COVID-19 като опасност. Може да се предаде при близък контакт – през рани в кожата, през респираторния тракт или през очите, носа или устата. Досега не е бил описван като предаван по полов път, но може да се предаде при директен контакт при секс.

Comments

comments