Сесията на ОбС-Благоевград се провали, над 20 съветници напуснаха залата

 

Сесията на ОбС-Благоевград се провали, над 20 съветници напуснаха залата. Това се случи след конфликт, провокиран от точката за детрониране на председателя Андон Тодоров.

Председателят заяви, че няма правни основания за прекратяване на правомощията му, нарече „смешен“ опита за детронирането му. „Всички се клехме, да спазваме законите преди месеци. Днес се нарушават закони, както и миналия път. Вие, гласувахте в разрез с правилника. Нека всички да знаят истината, Вие преценете дали ще допуснете тази точка“, каза Тодоров.

Той влезе в  сериозен спор с предшественика си Радослав Тасков, който заяви, че истината винаги има две страни. “ Ще ви кажа, как стоят нещата по тази точка. Вие г-н Тодоров, сте бил длъжен, да включите тази точка в дневния ред. Има съдебна практика и ще ви я дам, за да се запознаете с нея, защото има много председатели, които подобно на вас, се опитват през председателски съвет, да не допускат такива точки за гласуване.“, обясни Тасков. Той допълни още, че Тодоров няма право, когато влезе такава точка на председателски съвет, да участва в обсъждането, да гласува и дори да води заседанието.

„За такава точка, председателя трябва да определи зам.председател, който да води дебата по такава точка. Председателя има право да участва в дебата, като поиска думата.“ , каза още Тасков. Той заяви категорично, че смяната на председател не е нещо ново, много председатели са били сменени в годините назад, а закона не ги защитава.

“ Господин Тодоров, вие бяхте радетел на смяната на председателя на ОбС-Благоевград, говорихте, че трябва да има ротационен принцип при избора, да се сменя на 6 месеца. Господин Тодоров, в живота има „дежа вю“.“, завърши Тасков.

Тодоров нарече изказването на Тасков, както и на тези, които предложиха смяната му „внушение“.

В последствие, двамата продължиха спора, като повод бе темата с колко гласа точката се приема или отхвърля.  Тодоров твърдеше, че са нужни 21 гласа, но в залата имаше 39 съветника, при опита на Радослав Тасков да обясни, че са необходими 50+1 от  присъстващите. Председателят заплаши Тасков, че ще бъде наказан. Последваха още словесни сблъсъци, след които над 20 съветника напуснаха залата, в знак на протест, с което бойкотираха сесията.

 

 

 

 

Comments

comments