Свидетели на огнения ад в махала Дъбница на с. Бистрица: „Небрежност от страна на ЧЕЗ доведе до пожара“ /Снимки/

1

Пожарът в махала Дъбово на благоевградското село Бистрица, който вчера изпепели до основи 4 къщи е заради небрежност от страна на електроразпределително дружество ЧЕЗ, захранващо с ток Югозападна България.

Това заявиха пред Pirinsko.com местни жители и допълниха, че само чудо е спасило от огъня останалите къщи в махалата.

Хората са категорични, че пожарът е възникнал заради късо съединение от електрозахранването по жиците.

Това стана видно и от заснетото от наш репортер, който успя да снима, как сухите клони на дърветата преминават през жиците на трафопостовете в района, което е абсолютно недопустимо.

По закон, те трябва да бъдат абсолютно изрязани за да се избегнат подобни ситуации, като вчерашната.

„Успяхме да спасим 3-4 къщи, които са по-ниско, малко над черквата, наложи се възрастна жена да изнесем на носилка, но добрата новина е, че жертви няма“, коментира пред медията ни селският кмет Георги Бучуков, който наравно с огнеборците гасеше огнените пламъци.

Той самият все още не може да си обясни станалото:

„Едни казват, че пожарът тръгнал от жиците, които са в дъбиците и дали накъсо. Онзи ден от махалата ми се обадиха, че жиците пукат към махала Божурци и в трафопоста гърми. Сигнализирах в Енергото, идвали са и са секли дървета за просека. Друг обясни, че минал човек с кон и хвърлил цигара, а трети казват, че е горена шума. Никой не казва какво точно е станало, никой не признава, но първото обаждане за пожара беше за място в деренцето, не по жиците“, откровен бе кметът Бучуков.

В къщите в махалата има постоянно живеещи възрастни хора. И 4-те изгорели къщи, които вече са сринати със земята са обитаеми.

Опогълнал буквално за минути жилищните и селскостопански сгради, намиращи с в района.

„Пукаше всичко – жици, дървета, беше много страшно! Четири къщи, плевни, пердета с дърва и багаж, всичко отиде, изгоря. Добре че жертви няма! Качихме се тук, в селото да живеем след пенсия, и на нас ни е по-добре, и бабата си гледаме по-спокойно. На 15-ина км от града сме, а децата останаха долу. Вода, ток, всичко си имаме. Добре че брат ми има един водоем тук, отгоре, та от него източихме в маркучи водата да гасим“, обясни баба Велика.

„Мъжът ми Стоян видя огъня към 3 часа следобед на поляната, първо запуши нещо, нямаше и 10-15 минути, и всичко пламна. Вятърът разнесе огъня към нас. Там живеят двама мъже пенсионери, дали са палили шума или друго нещо, никой не знае, но много бързо всичко стана. Звъннахме на пожарната. Аз се обадих веднага на внука, той пътуваше от София и подал сигнал на 112“, разказа пък Василка Катърска, ужасена от пожара.

„Само смених колата, че пътят дотук е черен, и се качих да видя какво става“, допълва събитията и внукът й Румен Ганчев. Първото нещо, което направили, било да изведат навън най-възрастната баба, 97-годишната Велика, свекърва на Василка, за да не пострада, ако огънят обхване и тяхната къща. За късмет само стопанските им постройки пламнали, къщата им се спасила

Махалата е на 1200-1300 м височина. До тъмно към мястото продължаваха да се качват водоноски на общинската фирма „Биострой“ и гасенето продължаваше.

Заради пожара, вчера на място бяха съсредоточени много хора от пожарната, служители на Горско стопанство – Благоевград и ЮЗДП,както и много доброволци.

Шефът на пожарната в Благоевград комисар Георги Пармаков, коментира, че огънят е локализиран напълно.

По думите на шефът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, около 30 дка сухи треви, храсти и единични дървета са изгорели при пожара в благоевградското село Бистрица, засегнати са и къщи.

Той уточни, че през днешния ден предстои обследване на терена с GPS, за да се установи с пълна точност колко точно е площта на терена, който е бил засегнат от огнената стихия, възпламенила се около 16.35 часа на 17 септември. Инж. Дамянов подчерта, че въпросните 30 дка са извън горска територия.

„Пожарът е локализиран и погасен. Няма опасност за населението. Екипи на пожарната и предприятието остават и днес на терен. Ако няма вторични запалвания, то дежурствата ще бъдат преустановени. Самото потушаване на пожара приключи още снощи около 21.00 часа. През цялата нощ на място имаше дежурни екипи. Днес ще се направи повторен оглед за установяване на засегната площ, но и да проверим дали някъде ще има нужда от допълнителни угасявания“, каза още инж. Дамянов.

От полицията в Благоевград също потвърдиха за пожара, като уточниха, че е възникнал около 16:35 часа вчера.

pirinsko.com
2

3

4

5

6

Comments

comments