САЩ ще изпреварят Русия като петролен производител №1 догодина

сащ

Съединените щати ще надминат Русия като най-големият световен производител на петрол най-късно до 2019 г., каза във вторник Международната агенция по енергетика (МАЕ), тъй като бумът на шистов петрол в страната продължава да завладява световните пазари.

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол каза на събитие в Токио, че САЩ ще изпреварят Русия като най-големия производител на суров петрол „определено следващата година“, ако не още тази, предаде Ройтерс.

Производството на суров петрол в САЩ се повиши над 10 милиона барела на ден в края на миналата година за първи път от 70-те години на миналия век, изпреварвайки най-големия износител Саудитска Арабия.

Американската енергийна информационна администрация заяви в началото на месеца, че до края на 2018 г. производството на САЩ ще надхвърли 11 млн. барела. Това ще направи страната най-големия производител, като ще изпревари Русия.

Бирол заяви, че не вижда пик в производството на петрол в САЩ преди 2020 г. и че не очаква спад през следващите четири до пет години.

Относно глобалното търсене на петрол, Бирол заяви, че МАЕ очаква ръст от около 1,4 милиона барела през 2018 г.

Comments

comments