САЩ ни пращат нов посланик

Снимка: Държавният департамент на САЩ

Американският президент Джо Байдън номинира Кенет Мъртън за нов посланик на САЩ в България на мястото на Херо Мустафа, която е в България от 2019 г. Това беше оповестено вчера на сайта на Белият дом. Сега номинацията на Байдън трябва бъде одобрена от Сената.

Кенет Мъртън, роден през 1961 г., е член на Висшата дипломатическа служба с ранг „кариерен министър“. Наскоро е бил временно изпълняващ длъжността шарже д’афер на посолството на САЩ в Хаити.

Преди това е бил главен заместник-помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо, а след това заема същия пост в Бюрото за глобално управление на талантите. Освен това Мъртън е бил посланик в Хърватия, в Хаити и заместник- изпълнителен секретар на Държавния департамент.

Бил е бил посланик в Хърватия от 2012 до 2015 г. и посланик на САЩ в Хаити от 2009 до 2012 г.

Заеманите от него длъжности включват още: икономически съветник в американското посолство във Франция, изпълнителен асистент в Бюрото по икономически и бизнес въпроси на Държавния департамент и старши наблюдател в Оперативния център на Държавния департамент.

Мъртън получава бакалавърска степен от Университета „Маями“ в Оксфорд, щата Охайо, а след това завършва магистратура в Американския университет във Вашингтон, окръг Колумбия.

Носител е на множество награди, включително Голям почетен кръст, присъден от правителството на Хаити за подкрепата му след земетресението през 2010 г.

Мъртън владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език.

 

 

 

 

Източник: БТА

Comments

comments