Руските пленници ще отидат да поправят щетите от войната

ЕПА/БГНЕС

Появиха се три възможни отговора кой ще възстановява щетите от руската агресия в Украйна, които вече надхвърлят по приблизителни оценки 10 млрд. долара – руските пленници, руската държава и Западът.

Първият заместник-министър на вътрешните работи на Украйна Евгений Енин каза снощи по телевизията, че руските военнопленници ще бъдат пратени да работят за възстановяване на украинската икономика след края на войната, като към тях ще бъдат приложени нормите на международното хуманитарно право. „Ще използваме всички възможности, които ни дават Женевските конвенции, т.е. използване на труда и пр. Всички тези хора ще работят за възстановяването на икономиката на Украйна“, заяви Енин, цитиран от Укринформа.

Също снощи президентът Володимир Зеленски заяви във видеообръщение, че се надява международната общност да подкрепи възстановяването на Украйна. Той се позова на думи на британския премиер Борис Джонсън, който след среща вчера в Лондон с лидерите на Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) каза пред журналисти, че западните страни обмислят подобие на План „Маршал“ за следвоенно възстановяване на Украйна. „Постигнато бе съгласие относно необходимостта да се покаже на народа на Украйна, че независимо от случващото се, след като бъде защитена и възстановена една свободна, суверенна и независима Украйна, ние ще изготвим План „Маршал“ за възстановяване на Украйна“, бяха думите на британският премиер.

Преди една седмица пак във видеообръщение Зеленски настояваше, че Русия ще бъде заставена да плати за всички щети от войната: „Казваме на Русия: учете думите „репарации“ и „контрибуции“. Ще компенсирате всичко, което сте сторили против Украйна. Изцяло“, каза той с очакването да бъде чут не само от украинците, но и от руснаците.

Comments

comments