Руските войски се опитват да обсадят Киев и Харков

Руските войски се опитват да обсадят украинската столица Киев и втория по големина град в страната – Харков, на североизток, заяви Олексий Арестович, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

През нощта руските сили са обстрелвали с артилерия Киев, Харков и южния пристанищен град Мариупол. Украинската армия е свалила руски военни самолети в района на столицата, каза Арестович на брифинг, предаван по телевизията.

Най-малко 10 души са били убити, а 35 – ранени, при руския обстрел на центъра на Харков, съобщи в социалните мрежи съветникът в украинското министерство на вътрешните работи Антон Херашченко, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че продължава разчистването на отломките и ще има още жертви.

Лидерът на подкрепяната от Русия т. нар. Донецка народна република (ДНР), провъзгласена от сепаратистите в Източна Украйна, Денис Пушилин междувременно заяви, че неговите сили имат за цел днес да обсадят днес Мариупол, съобщи РИА Новости.

Югоизточният украински пристанищен град е под постоянен обстрел, каза тази сутрин неговият кмет.

Сепаратистите заявиха, че искат да открият два хуманитарни коридора за жителите на Мариупол. Хората ще могат да напуснат града до утре, заяви Едуард Басурин, говорител на силите на ДНР, цитиран от ДПА.

„Гарантираме безопасното преминаване през участъците на магистрала А58 в посока (украинската) Запорожка област и Руската федерация“, каза Басурин. Той добави, че руските военни ще оказват помощ на хората.

Comments

comments