Руската агресия в Украйна: Евродепутатите приветстват изключителната солидарност с бежанците

Докато повече от два милиона бежанци бягат от войната в Украйна, предимно към ЕС, държавите членки ще трябва да продължат да проявяват солидарност, заявиха евродепутатите във вторник.

По време на пленарен дебат с Бриджит Клинкер, френски делегиран министър по въпросите на икономическото приобщаване, от името на Съвета на ЕС и комисар Илва Йохансон, членовете на ЕП подчертаха драматичната хуманитарна и бежанска ситуация, причинена от руската атака срещу Украйна. Те похвалиха държавите на първа линия за изключителната им ангажираност досега, но предупредиха, че в дългосрочен план ще е необходима устойчива солидарност в целия ЕС. Ораторите единодушно осъдиха агресията на Русия срещу Украйна.

Комисар Илва Йохансон подчерта извънредния натиск върху държавите членки, които граничат с Украйна: Полша, Унгария, Словакия и Румъния, както и Молдова. ЕС отговори на предизвикателството, когато Съветът единодушно активира механизма за временна закрила, осигурявайки солидарност в целия ЕС чрез подкрепа за Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) и Червения кръст, работещи на място, и чрез активиране на хуманитарна помощ в размер на 500 млн. евро.

Членовете на ЕП също така приветстваха бързата реакция на ЕС, осигуряваща закрила на хората, които бягат от Украйна, и призоваха за достатъчна финансова помощ, за да се поддържа подкрепата в среден и дългосрочен план. Някои оратори пожелаха да видят конкретен напредък по реформата на правилата на ЕС за миграция и убежище, а други подчертаха, че всички бежанци, независимо от техния етнос, се нуждаят от еднаква закрила.

Можете да гледате дебата отново тук.

Comments

comments