Русия и Великобритания ще започнат да възтановяват броя на дипломатите си от януари

AF7D152A-E842-4558-9C11-B465854D0446

Москва и Лондон ще започнат да увеличават числеността на дипломатическите си представителства съответно във Великобритания и Русия от януари догодина, предаде ТАСС, като се позова на руския посланик във Великобритания Александър Яковенко.

„Между нас е постигнато принципно съгласие, че през януари ще започнем да възстановяваме числеността на дипломатическия състав както в Москва, така и в Лондон. Не съм уверен, че това ще бъде сторено за всички служители, но най-малко половината от посолствата ще бъдат възстановени“, заяви Яковенко. Според руския посланик това ще бъде позитивна стъпка за сътрудничеството между двете страни.

Отношенията между Москва и Лондон рязко се влошиха след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март тази година в британския град Солсбъри. Великобритания изгони 23-ма руски дипломати, а руските власти в отговор експулсираха 23-ма британски дипломати, закриха генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и наредиха прекратяване на дейността на Британския съвет в Русия. /БТА

Comments

comments