Румяна Бъчварова: България е на прага на конституционна криза

Ситуацията, в която се намираме е извън всякакви рамки на разумното обяснение, защото ни поставя пред ситуация, в която не може да се реши кой е прав – като например може ли президентът да не подпише указа за смяната на служебните министри и може ли да има вот на недоверие на служебното правителство. България е на прага на конституционна криза и криза на демокрацията.

Това заяви пред БТВ бившият министър на вътрешните работи и бивш посланик на България в Израел Румяна Бъчварова.

„Трябва да се направи един списък затова какво не трябва да се прави“, категорична бе тя.

Бъчварова недоумява какво е да се иска вот на недоверие на служебното правителство, да се иска отстраняване на председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков и как може да се гласува оставка на шефа на НЗОК Станимир Михайлов.

Има неща в политиката, които не са приемливи. Недопустимо поведение е да се променя позиция в движение, каза Бъчварова.

Експертът е на мнение, че президентът не може да определя формулата и начинът, по който да се назначават служебните министри в правителството.

Тя посочи, че политическите играчи не се притесняват да изразяват позиции спрямо служебния кабинет, което не било правилно само по себе си. Бъчварова е на мнение, че една седмица не е достатъчна да се определи работата на един служебен министър.

„Не може институциите да действат по политическа поръчка“, коментира Румяна Бъчварова случая с Живко Коцев и арестите в Агенция „Митници“.

„Страната има проблем на ключови позиции и ведомства, в които се прилага тактиката на политическа атака и се получават дивиденти по един или друг начин“, допълни тя.

Comments

comments