Родители искат удължаване на онлайн обучението по здравословни причини

Учениците, които учат онлайн по здравословни причини или по избор на родителите, да продължат да учат по този начин до 30 юни, настояват родители и учители в отворено писмо до министъра на образованието и науката акад. Николай Денков.

В писмото, изпратено и до медиите, се казва, че родителите на децата, учещи в обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС), обединени в неформалната организация „Родители за безопасно образование“, и учителите, които искат безопасна среда в училище, от неформалните организации „Обединени учители за безопасно образование“ и „Учители за безопасно образование“, заявяват, че са силно обезпокоени от вероятните неблагоприятни последици от отпадането на епидемичната обстановка в страната.
„Ваксинационното покритие у нас е около 35 процента. Все по-малко хора се ваксинират. Въпреки че пандемията не е свършила и вирусът циркулира, като в ред държави се заражда нова вълна, фокусът на обществения интерес е изместен към събитията в Украйна. Това оставя усещане в обществото, че заразата е приключила. Проектоизмененията в Закона за здравето предвиждат при нововъзникнала епидемична ситуация мерките да са от общ характер и категорично дефинират, че няма да бъдат налагани по-строги ограничения.

Бежанската вълна и интегрирането на децата, потърсили закрила у нас, допълнително увеличават риска от разпространение на COVID-19 и от други инфекциозни заболявания (поради различията във ваксинационните календари на България и Украйна). Беше изготвена препоръка от здравните власти и от главния държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев, че е желателно извънредната епидемична обстановка да се запази до 15 май, но за съжаление, този доклад не беше взет под внимание при вземането на това важно решение“, се казва в отвореното писмо от организациите.

В него се отбелязва, че по приблизителни данни децата с разрешителен от Регионалните управления на образованието (РУО) режим са между 2000 и 3000 и те трета учебна година стоически преодоляват последиците от изолацията, полагат усилия да компенсират отсъствието си и да докажат чрез успеха си, че обучението им от дистанция не пречи на желанието им да усвояват учебния материал и да постигат успехи. Много от децата в тази категория са пълни отличници, с грамоти, печелещи първи места в състезания. Тези деца нямат нищо общо с групата, избрала ОРЕС поради нежелание да учат или да се тестват, и това може лесно да се провери, се заявява в писмото. Представителите на родителските и учителските организации настояват тези деца да имат право на ОРЕС, като форма на обучение поне до края на учебната година /30 юни/. За нас здравето и животът на децата са над всичко, се казва в писмото.

В него се посочва, че след отпадането на извънредната епидемична обстановка са предвидени компенсаторни механизми за бизнеси, болници, пенсионери за следващите два-три месеца, но за децата и семействата в здравен риск няма нормативна защита. За тази категория деца, ОРЕС сега е още по-наложително. Скоро предстои завършване на учебната година и ако не им се предостави възможност да останат в ОРЕС, децата ще бъдат принудени, за да запазят своето здраве, да изберат самостоятелна форма на обучение. Индивидуалната форма е „присъствена“ по силата на закона, което автоматично я изключва като възможна за тези семейства. Самостоятелната форма по своята същност е наказателна и там за учениците не се предоставя образователна грижа, държи се изпит по всеки предмет. Да не забравяме, че за голяма част от учениците предстои и национално външно оценяване и държавни зрелостни – за седми, десети и 12-и клас, което прави ситуацията още по-сложна.

„Заради гореизброеното Ви молим за деца, които се обучават в ОРЕС, по здравословни причини или по избор на родител, а не заради отказ от тестване, да се запази същата обучителна възможност поне до 30 юни 2022 г., в рамките на редовното учебно време“, се обръщат към образователния министър от организациите на родителите и учителите.
Източник: БТА

Comments

comments