Рефинансиране на задължения – получете кредит спрямо вашите изисквания

1360914728

Често пъти се случва да изтеглите кредит, но след време да съжалите за взетия заем. Осъзнавате, че лихвата не е изгодна, условията не са добри и не отговорят на желаното. Е, какво правите в такъв случай? Отказвате да предприемете каквото и да е действие и изчаквате докато погасите кредита?

 

Не правете тази нелепа грешка. Има решение нарече рефинансиране.

 

След броени минути ще сте напълно наясно със значението и употребата на рефинансирането.

 

Какво всъщност представлява рефинансирането?

 

Рефинансирането е сложна процедура, която трудно бихте разбрали, ако просто го обясним. Затова нека приемем следната ситуация.

 

Взели сте кредит преди три или четири месеца, но осъзнавате, че това не е, което сте искали и с което можете да се справите. Банката, от която сте взели заема, предлага нов кредит с по-добри условия и сума, която повече харесвате. В такъв случай ще обсъдите ситуацията с банката и ще промените условията и кредита, който сте ползвали.

 

С други думи рефинансирането представлява взимането на нов кредит, от същата банка или фирма, като покриете задълженията по вече съществуващия.

 

Кредит за рефинансиране на задължения е удобна и практична опция, тъй като често банките променят кредитите и правят нови и по-различни. Не се чувствайте измамени, ако вземете заем, който по-късно няма да бъде толкова добър, колкото предстоящите. С времето се измислят ново и подобрени кредити. Затова винаги може да промените вида на заема и да вземете по-нов.

 

Каква е разликата между рефинансиране и преструктуриране?

 

Вече разгледахме какво представлява рефинансирането и кога да го използваме. Нека сега да разберем повече и за преструктурирането.

 

Въпреки че рефинансирането и преструктуриране изглеждат еднакви опции, тяхната разлика е съществена и не бива да се бърка. Преструктурирането представлява промени в кредита, който вече имате. С тази функции сменяте условия, по които ползвате заема, докато при рефинансирането променяхте заема изцяло.

 

Да предположим, че имате кредит, на който сте определили месечна вноска от 500 лв в продължение на 10 години. За съжаление се оказва непосилна задача да вкарвате всеки месец дадената сума. Вместо да се  опитвате да се преборите с вноските и евентуално да си създадете лошо кредитно минало, може да промените условието. Ще удължите заема за 20 години като всеки месец погасявате по 250 лв. По този начин спестявате допълнително притеснения и лошата кредитна история.

 

Друга разлика има и при банката или фирмата, която отпуска кредита.  Преструктурирането може да се извърши от фирма, която не е осъществила договора за кредита, докато рефинансирането трябва да бъде от същата банка.

Кое да изберем рефинансиране или преструктуриране?

 

Тук отговор не можем да дадем, тъй като всичко зависи от вас и вашето решение. След като сте запознати със същността и на двете, трябва да прецените, което ще бъде по-подходящо за случаи и което ще отговори на очакванията.

 

Преди да изберете прочете отново за рефинансирането и преструктурирането. Бъдете сигурни какво искате да направите с кредита и как искате да го промените.

 

Запомнете, че всяко нещо има решение. Не се примирявайте с кредит, който не харесвате или с който не можете да се справите. Направете условията, така че да са удобни и подходящи за вас, да създават спокойствие и сигурност.

Comments

comments