Развитието на технологичните компании продължава и през тази година

комп_работа_писане

Най-големите компании в технологичния сектор ще продължат да се разширяват през 2018 г., като фокусът им ще бъде насочен не върху производството на автономни автомобили, очила за виртуална реалност или високотехнологични компютри, а върху дигитална реклама, онлайн търговия и облачни системи за архивиране на данни, пише Finаnciаl Times.

Тенденцията се дължи предимно на настъпилите промени в бранша през последните години и засиления интерес на потребителите към дигиталните услуги. Освен това все повече компании предпочитат да ползват онлайн платформите на технологични гиганти като Google, Amazon и Facebook, както и на разрастващите се китайски групи Tencent и Alibaba.

Дигиталните услуги

Около 40% от средствата за излъчването на реклами в световен мащаб през 2017 г. са насочени към онлайн платформи, което дава увереност на гигантите за поетата посока. Само 2 компании – Google и Facebook, са в основата на сериозния ръст в тази категория. Също така и основните играчи от ритейл сектора са се насочили към дигиталните услуги. Четиринадесет процента от общите продажби на дребно в САЩ и 9% в Западна Европа са от онлайн търговия, сочат данни на Goldman Sachs. В Китай делът е най-висок – 22%.

Ролята на облака

Големите компании са архивирали в облачни системи едва 19% от своите данни, показва друго проучване на Goldman Sachs. Поради намаляващите разходи зa IT инфраструктура преходът на групите към облачните услуги ще отнеме няколко години. Според прогноза на Gartner разходите на IT компаниите ще достигнат 3.7 трлн. долара през 2018 г. Поради тази причина бизнес възможностите ще се повишат, отбелязват от консултантската група.

Онлайн платформите в основата на тази тенденция са на петте най-високо оценени компании за 2017 г. – Apple, Google, Amazon, Facebook и Microsoft.

Comments

comments