Радев се похвали с покана в Австрия на понижено равнище

Българският президент отива без уредена среща с държавния глава Александър ван дер Белен

Българският президент Румен Радев, който от дълго не получава покани за официални посещения в европейски столици, обяви чрез своя прессекретариат, че в качеството си на държавен глава ще посети Австрия по покана на австрийския федерален канцлер Карл Нехамер на 23 и 24 юни. По протокол той би трябвало да бъде поканен от австрийския държавен глава, а не от канцлера (министър-председателя), пише в. „Сега“. Но в програмата на пътуването му не е предвидена среща с президента Александър ван дер Белен, което означава, че няма да бъде на официално посещение в Австрия.

Причината за гостуването му, както личи от съобщението, е участие в кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия (WKÖ), и в тазгодишното издание на Европейски форум Вахау, който се провежда в Долна Австрия. Президентът ще има изказване в основния панел, модериран от канцлера на Австрия Карл Нехамер, което обяснява защо е поканен от него. Ще участва и министър-председателката на Италия Джорджа Мелони. Темата на тазгодишното издание е „Изграждане на устойчива, зелена и конкурентоспособна Европа“.

Радев ще разговаря с Нехамер на 23 юни във Виена. Последващото задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Австрия, присъединяването на страната ни към Шенген, както и теми от европейския дневен ред ще бъдат обсъдени в рамките на разговора, който ще се състои във федералното канцлерство (правителството), съобщи „Дондуков“ 2.

За да пътува в Европа, Радев разчита на международни събития, в които България има място заедно с други държави. Форумът в Долна Австрия се организира от 1995 г., когато Австрия се присъединява към ЕС, и се провежда в абатството „Гьотвайг“ като символ на обединяващата идея на европейската политика, християнските ценности и като се отчитат позициите на обществото. В рамките на събитието по традиция се обсъждат общи европейски политики и визии за бъдещето на Общността.

 

Президентът Румен Радев и федералният канцлер Карл Нехамер разговаряха на 1 юни в рамките на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова. Двамата обсъдиха тогава задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Австрия в редица области, както и последващо засилване на партньорството при охраната на външната граница на ЕС, борбата с нелегалната миграция и напредъкът на страната ни към Шенген.

Comments

comments