Радев продължава консултациите за съставяне на правителство

радев

Държавният глава Румен Радев ще продължи консултациите с парламентарно представените партии и днес със срещи с представители на парламентарните групи на „БСП за България“ и на ГЕРБ.
Преди дни президентът заяви, че „последната консултация ще бъде с парламентарната група на партия ГЕРБ и тогава ще уточним точното време на връчването на мандата“, посочи тогава държавният глава. След вчерашните консултации стана ясно, че Радев ще връчи мандата на спечелилата изборите партия за съставяне на правителство до края на седмицата.
Вчера президентът се срещна с лидерите на „Воля“, ДПС и „Обединените патриоти“. След тях лидерът на „Воля“ Веселин Марешки коментира, че неговата партия ще подкрепи правителството при гласуването на неговия състав в парламента, но ще бъде един от основните корективи за спазват предизборните обещания. ДПС се обяви за съставяне на програма от страна на отговорните политически партии за управление до края на председателството на ЕС и около нея да се формира мнозинство в парламента. Последните, които проведоха среща с президента Радев бяха патриотите, които по думите на съпредседателят им Валери Симеонов са получили пожелания от държавния глава за стабилност в управлението.
Междувременно продължават и консултациите между ГЕРБ и патриотите за новото правителство. Тази седмица трябва да бъде подписано коалиционното споразумение. Очаква се в новия кабинет да има четирима вицепремиери и 17 министри. И двата преговорни екипа са категорични, че всичко върви по план и коалиционно споразумение и имена на министри ще има на 4 май.

Comments

comments