Седмица след клетвата на служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев поиска смяна на двама министри – тези на външните работи и на земеделието. След дни на мълчание президентът Румен Радев отговори, но не каза дали ще одобри и ще подпише указите за двете рокади.

Във вчерашния ден президентът каза, че е странно „служебният премиер да си сменя мнението през един ден“. Също така той остро се противопостави на номинацията на Даниел Митов, който е зам.-председател на ГЕРБ, за следващ служебен министър на външните работи.

Според Румен Радев служебната власт трябва да бъде равноотдалечена от всички партии. Той припомни също така, че никога не си е позволявал партийни назначение в служебните кабинети.

„В петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Искам да чуя реалните мотиви, които го накараха така стремглаво, без да е работил с тези хора и да ги познава, изведнъж да си смени мнението. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, заяви Радев.

Припомняме, че на 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета и със съюзниците и партньорите.

А на 16 април стана ясно, че Димитър Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет – Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.