Радев: ГЕРБ заложиха на амнезията на българските граждани след 12 години

Когато погледнем към правителството на господин Габровски като състав – той има много добри експерти, като програма има важни приоритети, но липсва политическата физиономия. На практика това правителство се явява посредник между ГЕРБ и българските граждани. Не е сега моментът да виждаме посредници – хората искат ясна политическа отговорност. Така президентът Румен Радев коментира пред медии в Брюксел гласуването на проектокабинета на проф. Николай Габровски.

В Брюксел той взе участие в юбилейната среща на върха Европейски съюз – Асоциация на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

„ГЕРБ заложиха на амнезията на българските граждани след 12 години. Явно това няма да бъде печелившият ход“, смята той.

Той уточни, че не се меси в състава на чужди правителства, нито дължи обяснения по тях: „От редовното правителство на господин Петков има министър, който е министър в покровителството на Габровски. Това значи ли, че това е правителство Борисов-Петков-Пеевски и т.н.?“

„Не приемам това, което постоянно се насажда от политици – че сега има еднолична президентска власт. Няма такова него – има неспособност на политическите партии да сформират правителство. Това са две коренно различни неща. Конституцията казва – когато партиите не могат да сформират правителство, президентът назначава служебно правителство“, допълва Радев.

Той коментира наложеното от него вето върху промените в изборния кодекс: “Знаете, че машинното гласуване преодоля един от най-големите недостатъци на нашия изборен процес – недействителните бюлетини. С този закон не се променя характеристиката на машинното гласуване. Гласуването с хартиената бюлетина вече не е алтернатива. Машинното гласуване преодоля един от най-големите недостатъци на нашия изборен процес – недействителните бюлетини, спомогна и за справянето с купения вот. Не мога да приема, че поставят партиите пред различни условия – само тези с над 4% от вота имат право до кода. Не мога да допусна и че се стеснява участието на организацията на българите зад граница в изборния процес с този закон. Изчезна понятието „електронно дистанционно гласуване“.“

Той не пожела да каже кога ще връчи втория проучвателен мандат.

Comments

comments