Радев: България ще наложи вето, ако ЕС наложи на Русия санкции за ядрената енергетика

Надявам се в бъдеще да не се допуска да пращаме оръжие на Украйна, заяви президентът в Брюксел

България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това ще повлияе пряко на нашата енергетика. Затова, ако се стигне дотам, страната ни ще наложи вето.

Това заяви президентът Румен Радев преди извънредното заседание на Европейския съвет, което се провежда на днес и утре в Брюксел.

„Отчитаме всички възможни области, където това може да стане, но там, където са застрашени нашите интереси, особено в областта на ядрената енергетика, ние сме много внимателни и следи нещата“, каза Радев.

В заседанието на Европейския съвет участва и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

„Служебното правителство изпълни решението на Народното събрание да се изпрати въоръжение от резервите на българската армия. Надявам се правителството да прояви разум и в бъдеще това да не се допуска“, каза Радев.

Той добави, че България ще продължи да помага на Украйна и украинските бежанци у нас, но е време да се набележат мерки за прекратяването на конфликта. На заседанието на Европейския съвет се очаква Радев да призове ЕС да използва цялата си сила и инструменти за фокусиране на дебата в посока преустановяване на военните действия.

„Все по-рядко чувам призиви за мир, а само за победа без някъде някой да е дефинирал какво значи победа“, допълни той.

На заседанието на Европейския съвет Румен Радев ще постави извънредно проблема с нарасналата агресия и ескалираща антибългарска кампания в Република Северна Македония. Държавният ни глава ще поиска ЕС да наложи мониторинг, който да гарантира спазването на правата на македонските българи.

„Антибългарската кампания в Северна Македония вече води до престъпления от омраза – палежи и стрелба срещу български клубове, физическо насилие. Очаквам категорична и институционална реакция от властите в РСМ и незабавни действия за разкриване на извършителите. За съжаление, към момента не виждам политическа воля и е налице разминаване между политическите амбиции и поетите ангажименти от страна на РСМ и реалността, в която живеят македонските българи там. Отричането на съществуването на тези проблеми само отлага решението, води до още престъпления и усещане за безнаказаност и само стимулира престъпленията от омраза“, каза Радев

Comments

comments