Работодателите ще изнесат най-тежко положението, обяви икономическият министър

Проблемите в икономиката заради коронавируса все още не могат да се оценят, не са известни всички сектори, които ще пострадат и трябва да се намери баланс за това кой да бъде подпомогнат, а приоритет да са здравеопазването и социалната система. Това заяви пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов в коментар за мерките, които държавата ще предприеме за подпомагане на бизнеса в ситуацията на извънредно положение.

 

„Работодателите ще изнесат най-тежко положението в икономиката“, заяви Караниколов и добави, че хубавото е, че „за последните 30 години те минаха през какво ли не“ и българският бизнес е изключително гъвкав. Той не се ангажира с конкретни суми и начини за помощ за бизнеса. Посочи, че днес ще има срещи с представители на различните парламентарни групи, а в понеделник – и с работодателски организации, преди да се взимат решения.

 

„Няма как да не обмисляме такива мерки (за подкрепа на цели сектори – бел.ред.)“, каза министърът и добави, че трябва да се намери баланса, защото вероятно много сектори ще изпитат изключително голямо затруднение.

 

Първо здравето, след това социалната система

 

„Към момента ние трябва да намерим правилен баланс между това да осигурим здравната система и социалната система“, каза министърът и посочи, че „скоро може да започнем да говорим, че отново ще има безработица и безработни“. „Първо здравето, след това социалната система“, добави той. Изтъкна, че когато се говори за мерки за подкрепа на бизнеса, трябва да се знае, че става дума за пари на българските данъкоплатци. Посочи, че се очаква и Европейската комисия да отпусне средства, но все още не са уточнени подробности.

Емил Караниколов не отговори конкретно на въпрос дали се обмислят и мерки за облекчаване на гражданите в ситуацията на извънредно положение като разсрочване или забавяне на плащания, на лихви по кредити и др., каквито някои държави вече предприемат. Каза, че „само държавата, без помощта на работодателите няма как да се включи“.

 

Допусна, че може да се приемат законови промени с цел предпазване на гражданите от евентуална спекула. По думите му затова е много важно да се определи кои стоки са от първа необходимост и посочи, че става дума за около 130 стоки. Допусна и че ще бъдат пренасочвани средства, например отпуснатите преди кризата пари за спорта.

Говорим за криза

 

„Вероятно след тази криза ние ще имаме съвсем други теми в дневния ред“, заяви Караниколов.

 

„Към момента много от страните и около нас вървят към рецесия. Говорим за криза“, заяви още той и изрази надежда да не се стига до проблеми с цялото производство и с веригата на доставки. По думите му България имала изключително добра основа, защото „ние съществуваме от 1300 годин“ и сега се наблюдавало обединение на политици, лекари и експерти.

 

„Основата ни е много стабилна, ако трябва ще градим всичко наново“, заяви още той. На въпрос подкрепя ли приемането на по-строги мерки, за което призова председателят на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски, той заяви, че в момента „виждаме това, което 30 години се правеше в България как се напуква“.

 

„Трябват ни здрави български хора, ако трябва ще изградим всичко наново“, повтори той.

Dnevnik.bg

Comments

comments