Работещите майки отглеждат по-успешни деца

Международно проучване доказва, че деца, отгледани от жени с кариера, са по-успешни от връстниците си, израснали с майки-домакини. Данните са анализирани от учени от „Харвард” в продължение на десет години.

Майка, съпруга, зъболекар, носителка на редица престижни титли за красота и жури на международен конкурс за омъжени дами. Работният ден на Румяна Маринова започва в кабинета и приключва на различно място в зависимост от ангажиментите ѝ.

„Винаги съм знаела, че ще бъда работеща майка”, споделя тя и добавя: „Жената трябва да се чувства пълноценна в професията си”. На това учи и 14-годишната си дъщеря Ванеса, която вече се изявява успешно като спортист в баскетболен клуб „Славия”. „Тя е капитан на отбора, Ванеса има изключителна амбиция”, похвали се гордата майка. „Много ми се иска и аз да съм помогнала за това”, подчерта Румяна.

„Най-добрата майка е работещата майка. Когато тя се върне вкъщи, може да има половин час, но го използва максимално”, убеден е и детският психолог Димитрина Проданова.

Силвия е на противоположното мнение. Тя е избрала да не работи, за да отделя цялото си време за сина си. „Хубаво е майките да работят и да бъдат независими, но някакси трябва да има повече внимание за детето”, смята тя.

Според експертите физическото присъствие на майката до детето, невинаги е равно на емоционалното. „Когато една жена остане вкъщи сред битовизмите със своето дете, тя се губи в тях. Тя се губи в миенето на чинии, готвене, почистването на прах”, коментира Димитрина Проданова.

Според изследването на учените от „Харвард”, връщайки се на работа, майката показва с личния си пример, че пред нея има различни възможности.

„Когато имаш една добра кариера и си постигнал нещо, си и по-добра майка, отдаваш се повече”, вярва Румяна Маринова.

Comments

comments