Пътните строители започнаха блокади на ключови шосета

Пътните строители днес излизат на национален протест заради парите, които им дължи бюджетът. Става дума за суми по спорни договори, сключвани по време на кабинета „Борисов“, заради които и до днес се вихрят скандали и препирни в парламента между управляващи и опозиция.

Планът за протести днес включва блокади на ключови транспортни точки. Стартът бе даден в София още в 9.00 – с митинг пред сградата на Народното събрание.  В 11 ч. площадът пред НС ще бъде затворен, между 11 и 14 ч. ще бъде спряно движението по пътя Русе – Варна, ще има и блокади на Айтоския и на Ришкия проход.

Ресорният министър Гроздан Караджов беше предложил решение на проблема с разплащанията, но механизмът бе блокиран от „Продължаваме промяната“ заради споровете между ПП и ИТН кой да оглави БНБ. Премиерът Кирил Петков настоява, че правителството е готово да плати веднага над 600 млн. лева на пътните фирми, но първо трябва да има съответно решение на  парламента.

Средствата ще бъдат платени с уговорката, че това е половината от претендираните от строителните фирми сума. За остатъка ще бъдат направени допълнителни проверки, които да покажат какви дейности са извършени и на какво основание. Проблемът е, че много фирми са „преизпълнили“ договорите си и искат средства за строително-монтажни работи, които не са били заложени в първаначалните контракти. Други пък са били наети за подизпълнители, без това да е било уговоряно с възложителя и без законът да го позволява (инхаус процедурите).

Още при двете служебни правителства миналата година стана ясно, че има огромно разминаване между скромния бюджет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и възложените от агенцията строителни и ремонтни работи.

Comments

comments