Пътната полиция с призив: да изхвърлим заедно агресивните шофьори от движението

Пътната полиция призова гражданите да подават сигнали на телефон 112 за агресивни шофьори, а на посочените на страницата на МВР електронни адреси да пускат видеоклипове, документиращи нарушения. Това стана при анонсирането на поредната акция, насочена срещу широк кръг подлежащи на глоби действия на пътя.

Засилен контрол в градовете, където стават 62% от тежките катастрофи, особено внимание за минаването на червено, неправилно пресичане и отнемане на предимство както на автомобили, така и на пешеходци, са сред акцентите в новата операция.

От „Пътна полиция“ припомнят, че при две минавания на червено или неспиране на пешеходна пътека в рамките на година санкцията е 200 лева и отнемане на книжката за месец.

При последната операция с фокус точно върху правата и задълженията на пешеходците за пет дни са глобени 714 души за неправилно пресичане и 48 водачи, които не са спрели на пешеходна пътека.

Извън населените места при новата операция ще се следи за неправилно изпреварване, неправилно движение по пътното платно и проверка на водачи с агресивно и неадекватно поведение.

При последната операция от 29 януари до 2 февруари са спрени 126 водачи, карали пили, и 58 шофирали под въздействие на наркотици. От „Пътната полиция“ отбелязват, че все още много хора не използват предпазните колани, като глобените за 5 дни за това са 1310.

Comments

comments