Първото обвинение на Европейската прокуратура в България: подкуп на служител на Държавен фонд „Земеделие“.

Днес в Специализирания наказателен съд в София (България) се проведе първото съдебно заседание по дело на Европейската прокуратура в България. Подсъдимият, главен експерт от Български държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), е в ареста от началото на септември 2021 г. и е изправен пред съда за първото си изслушване по дело за подкуп.

Т.Д., подсъдимият, е получил подкуп от И.Г., земеделски производител и собственик на земеделска фирма. И.Г. е кандидатствал за финансиране по схеми и мерки в рамките на Програмата за развитие на селските райони на ЕС 2014–2020 г., чийто управляващ орган в България е Български държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Съгласно процедурите на ДФЗ И.Г. е имал право както да кандидатства, така и да получава субсидии по гореспоменатата схема. Той е трябвало да ги получи през декември 2020 г., но те така и не са пристигнали.

Доставка на земеделски субсидии

През януари 2021 г. той решава да вземе нещата в свои ръце и през февруари 2021 г. започва да търси някой, който да му помогне да получи субсидиите. Негов приятел му е дал името и мобилния телефон на Т.Д., главен експерт в ДФЗ. Двамата са се срещнали и Т. Д. обяснил, че знае защо някои плащания закъсняват и че може да помогне на И.Г. Да получава субсидиите по-бързо, ако му плати 5000 лв. (2558 евро).

С помощта на плащането Т. Д. можел „да уреди нещо сред колегите си и да им повлияе да разрешат плащанията на субсидиите. Още преди даването на подкупа, но след първите срещи между подсъдимия и И.Г., И.Г. е получил някои първоначални субсидии. Въпреки това, след като И.Г. е платил подкупа (и през инкриминирания период), той е получил общо почти 600 000 лв. (306 790 евро) по няколко схеми и мерки от Програмата за развитие на селските райони на ЕС 2014–2022 г. чрез ДФЗ. Това обаче не бил краят на бизнес отношенията между двамата. I.G. плати друг подкуп от 5000 лв. (€2558) няколко месеца след като е платил първия подкуп, за да не се извършват по-нататъшни проверки относно неговите субсидии и кандидатстване, или ако бъдат извършени, те ще завършат положително за него.

Подкупи в България

Подкупът (чл. 304б от Наказателния кодекс) е престъпление в България и се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до 5000 лв. (2558 евро). Присъдата по това дело се очаква през следващите месеци.

Източник: Европейската прокуратура

Comments

comments