Пълна такса за детска градина в Благоевград, дори детето да отсъства. Болнични листове ще намаляват таксите.

26167925_1955799361336604_895028250918005769_n

Изненада за родителите на деца в детски градини и ясли, направиха съветниците в Благоевград на последната си сесия за годината.
Предложението за заплащане на пълна такса за детска градина за децата в града разпали страстите на парламентаристите. Мотивите на кмета и администрацията бяха,че от 2900 деца, които са записани в градини и ясли, реално около 860 деца ги посещават редовно. „Разходите са факт, а приходите намаляват. Ние не увеличаваме таксите. Всички разходи се изяисляват на база 2900 деца. Всички трябва да заплащат пълна такса.“, категоричен бе кметът Камбитов.

Много от съветниците се възпротивиха, заявявайки, че така на практика се наказват родители и деца. „Не трябва да се плаща услуга, коятоне се ползва. Ако родителите предоставят документ за отсъствието, не бива да плащат.“, заяви Злата Ризова.
Валери Смиленов пък бе категоричен, че предложението не е добре мотивирано. Той зададе и въпрос, относно неспазени указнаия на Министерството, което буквално извади Камбитов от обувки и той репликира Смиленов по доста спорен начин, много далеч от нормалния тон за една сесия на Общински съвет.

„Ние, правим нещо справедливо. Трябва да влизат приходи от градините в размер на 1 400 000 лв., заради отсъствията, реално влизат 800 000 лв.“, защити тезата си кметът. Необяснимо зам. кметът по хуманитарните дейности Христина Шопова остана безучастна в дебата, въпреки, че детските градини и ясли попадат в нейния ресор и се очакваше, именно тя да изкаже доводи, с които да убеди съветниците да подкрепят предложението.

От друга страна, може би нямаше нужда от много убеждаване, тъй като твърдото мнозинство за пореден път, се доказа като съществуващо обстоятелство, което гарантира сигурно „минаване“, дори на спорни предложения. Въпреки дебатите и развитите тези, 30 съветника гласуваха „ЗА“, едва 4-ма се въздаржаха, а „против“ при гласуването нямаше.
Реалното положение е задължителни такси, независимо от присъствието и намаление само срещу болничен лист.

Comments

comments