ПСС: Лавинната опасност е висока поне още 1-2 дни

Всяка година има жертва от лавина, заяви пред БНР Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба.

Той предупреди, че лавинната опасност продължава да е висока и това ще е така поне в следващите 1-2 дни.

„Крайно време е да се събере по-голямата част от хората, които разбират проблема, и да се търси вариант за лавинно наблюдение в цялата страна, на всички места, които се посещават редовно. Информацията е много важна“, призова Нешев в предаването „Преди всички“.

Той изтъкна, че в България липсва организация, която да дава такава информация. Единствено в Банско Българската лавинна асоциация публикува ежедневни наблюдения за снежната покривка и прави предупреждения за това каква е степента за лавинна опасност, но това е само за района на Банско, коментира спасителят.

Той е категоричен, че всеки, който излиза да кара ски или сноуборд извън пистите, трябва да има познания и да е минал някакъв курс на обучение, за да знае какви са проблемите и как да разпознава опасностите. По думите му в последните години има огромен интерес към тези курсове, но има и много хора, които подценяват условията и рисковете.

Често се случва скиори и сноубордисти да търсят силни преживявания, като карат на забранено място, каза Емил Нешев. И продължи:

„Екстремните ски са нещо, което се практикува откакто съществуват ските на практика. В това няма нищо учудващо. Важното в крайна сметка е, когато отиваш на такова място, да знаеш как да отидеш. Да си поне дотолкова подготвен, че да можеш да прецениш какъв е рискът към момента. Това е най-важният момент в извънпистовото каране“.

Планинската спасителна служба няма контролни функции и не може да санкционира хора, които карат ски или сноуборд извън пистите, подчерта той.

Всеки, който кара на такива места, би трябвало да притежава задължителните лавинни атрибути – лавинен предавател, лавинна сонда и лавинна лопата, предупреди още директорът на ПСС. По думите му лавинната раница също е много важен атрибут. Той уточни обаче, че това са неща, които намаляват риска, но не го елиминират.

Не подценявайте условията в планината! Бъдете разумни!„, призова още Емил Нешев.

Comments

comments