Проф. Светослав Малинов: Мнозинството, което ще излъчи правителство е ГЕРБ, ДПС и ИТН

На поканата на ГЕРБ за преговори ще се отзовад бъдещите партньори – ДПС и „Има такъв народ“. Нямам идея какво ще направят ПП-ДБ, БСП и „Възраждане“. Те заявиха, че ще бъдат опозиция. Това заяви проф. Светослав Малинов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

По думите му основното послание на изборите беше ПП-ДБ да седи далеч от ГЕРБ. „Избирателите дават възможност за управление без ПП-ДБ. Изборите бяха предизвикани от Пеевски, със съдействието на Борисов, за да отслаби ПП-ДБ“, каза още той.

Убеден съм, че мнозинството, което ще излъчи правителство е ГЕРБ, ДПС и ИТН. То няма да се изрази напълно в състава на кабинета. Там няма да има министрите на ГЕРБ, министрите на ДПС, министрите на ИТН. Ще има комбинация от експерти, хора, които не са ярки партийни фигури. Ще видим дали първоначалната заявка на ГЕРБ с трите политически лица няма да се промени. За да се спаси лицето на ИТН ще трябва да се направят определени компромиси. Те ще кажат какво искат от ГЕРБ и ДПС, за да гласуват, посочи проф. Малинов.

Според него отиването на нови предсрочни избори ще покаже безотговорността на Борисов. „ГЕРБ ще има нов срив. Тежката загуба на ПП-ДБ скрива срива на ГЕРБ. Ако се отиде на избори ГЕРБ ще загуби“, допълни още той.

Според Георги Пирински БСП трябва да заяви категорична позиция – „неучастие в правителство с нито един мандат“.

Свидетели сме на извънредна криза на доверие в институции, партии. Никога не е бил толкова малък броя на гласувалите. Системните партии загубиха своя авторитет, политическият модел е поставен под въпрос. В такава обстановка единствената позиция на БСП е да се разграничи от досегашната политическа практика. Каквото и да правителството, то ще бъде доминирано от ГЕРБ, с участиетона ДПС. Сега е един исторически шанс за БСП да се представи по нов начин на избирателите, смята Пирински.

Comments

comments