Проф. Николай Габровски е кандидатът за премиер на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на началника на Клиниката по неврохирургия и бивш зам.-директор на Университетска болница „Пирогов“ проф. Николай Габровски.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че Габровски е номиниран по общо решение на депутатите на партията в 48-ото Народно събрание.

Румен Радев заяви, че очаква в седемдневен срок ГЕРБ да предложат състав на Министерски съвет, който да отговори на големите обществени очаквания.

„Преди 40 дни започнах серията консултации. Както тогава, така и днес искам да заявя, че като първа политическа сила вашата отговорност е най-голяма. Силно се надявам, че времето, което отпуснах за консултации, е спомогнало за създаването на диалог“, каза той.

Проф. Габровски обяви, че за него е важно България да има работещо правителство на фона на множеството кризи. „Ще положа всички усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, от конфронтацията – и по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да мине през този исторически момент“, заяви той.

Проф. Николай Габровски завършва медицина в Медицинска академия в София през 1996 г. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница „Пирогов“ е от 1997 г. Оглавява Клиниката през 2011 г.

Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 г. От 2011 г. е национален консултант, а от 2018 – главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

Специализирал е многократно във Франция, Белгия, Германия. През януари 2012 г. проф. Николай Габровски е избран за наблюдател борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет) – координираща неправителствена организация, посветена на борбата със заболяванията на нервната система. Европейският мозъчен съвет работи в тясно сътрудничество с комисиите на ЕС.

Проф. Николай Габровски е член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз 3 години. От 9 юни 2018 г. проф. Габровски е зам.-председател на съсловната организация.

Comments

comments