Проф. Мутафчийски очаква взрив на заразени от коронавирус другата седмица

83% от заразените с COVID-19 в България са на възраст до 60 години. Това каза пред БНР проф. Венцислав Мутафчийски – ръководител на Националния оперативен щаб.

Той уточни, че 8 от тях са с по-сериозни симптоми, другите са с минимални оплаквания. Над 60-годишна възраст са 17% от заболелите.

Близо 6000 души са тествани у нас, посочи още проф. Мутафчийски и добави, че масови скринингови изследвания не са по силите на нито една държава в развития свят, в това число и България. Той отново обясни, че коронавирусът прилича на грип, но с един много по-прилепчив вирус и с една определена таргет група, която е застрашена от смърт, а младите хора, въпреки че боледуват леко, са преносители, застрашаващи да заразят по-възрастните.

174 са общо заразените в страната, съобщи проф. Мутафчийски. Голямата част от тях са в много добро състояние.

В предаването „Неделя 150“ той обясни мерките, които се налагат, за да се спре разпространението на коронавируса: „Движението на хора между населените места има оправдана причина – това е единственият начин да се спре разпространението на вируса“.

Проф. Мутафчийски акцентира, че усилията са да не се допусне рязко повишаване на броя на заразените, за да може да издържи здравната система на тежестта:

„Това, че ще има взрив на заболели никой не го отрича. Това най-вероятно ще бъде другата седмица“, заяви професорът. По думите му това няма да е пикът на заразата, а тогава ще започне „стръмното катерене по кривата на заболелите“.

По думите му може да се смята за успех, че вече има трима излекувани от коронавирусна инфекция в България.

Във връзка с появилото се негодувание в обществото от строгите ограничения, проф. Мутафчийски заяви: „Срещу какво се бунтувате. Срещу шанса да останете живи?“.

 

Според проф. Мутафчийски не трябва да се забравя, че в глобален мащаб има дефицит на защитни обрекла и пособия.

Най-добрите световни практики в борбата с коронавируса са в Китай и Корея, посочи проф. Мутафчийски и акцентира, че в България се прилагат само най-добрите практики, които са се доказали, че дават резултат.

Comments

comments