Проф. Илко Гетов: България катастрофира с ваксинационното покритие

Ваксинираните по-отдавна запазват своята защита, твърди експертът

За съжаление, на фона на Европейския съюз България катастрофира с ваксинационното покритие“. Това каза по bTV проф. Илко Гетов – представител на Европейската агенция по лекарствата.

По думите му ваксинираната част от българското население е защитена. „Ако 100% от населението беше ваксинирано, днес починали от коронавирус нямаше да има“, посочи той и даде пример с Исландия, където от месец май няма починал от коронавирус, защото там населението е 90% ваксинирано.

„Има 8 държави в ЕС, които са взели национално решение да поставят трета доза на определени групи пациенти. Това са държави като Франция, Германия, Австрия, както и Гърция. Те са си решили проблема с ваксинирането на голяма част от населението и искат да са сигурни, че няма да има пробив“, посочи той.

По думите му има леко намаление на имунната ефикасност по отношение на Делта варианта, но в крайна сметка ваксинацията е най-ефективния начин за предпазване от коронавируса.

Той обясни още, че достъпно лекарство в аптеките за профилактика срещу коронавирус на този етап не се обсъжда.

„В момента има около 200 терапии, които са в обхвата на научната оценка, които ще се прилагат в болнично условия под строг лекарски контрол“, посочи проф. Гетов.

Ремдесивирът е първият продукт, разрешен юли месец 2020 г., сега неговото разрешение е подновено за още една година. Той не трябва да се използва безразборно, може да предизвика чернодробни, бъбречни нарушения, обясни още експертът.

По думите му Делта вариантът е с по-кратък инкубационен период, 3-4-5 дни, за разлика от предишните.

„Малко по-различни са симптомите, при него почти нямаме загуба на вкус и обоняние, имаме повече кашлица – един стандартен грип“, каза проф. Илко Гетов.

Comments

comments