Проф. Ива Христова с последна информация за епидемията от коклюш

Коклюш е много сериозно заболяване. Смъртността стига до 3-4%. Най-рискови са новородените преди първите имунизации. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в предаването „Тази сутрин“. 

Относно случая с двете починали деца от коклюш, тя уточни, че конкретните прични се изясняват.

Става дума за сериозно заболяване, затова ваксинацията е сред задължителните. Проф. Ива Христова посочи, че предписването на антибиотик в началото потиска развитието на бактериите. „Ако лечението закъснее, изразената симптоматиката вече показва, че тези бактерии са започнали да отделят токсини“, поясни тя.

    По думите ѝ очевидно има скрита заболеваемост, защото „не се открива източникът на заразата“.

    Относно разпознаването на коклюша – той започва като остро респираторно заболяване. Налице са хрема, температура и лека кашлица. Симптоматиката, която е тежка и води до задушаване, се развива в следващите дни и седмици, обясни проф. Христова.

    Всички разпространяват особено болните. Още преди изявата на симптомите болният човек може да излъчва бактерии и да заразява. Ако се хване в първата седмица ще премине много леко. Ако не се лекува, при неваксинирани лица се стига до тези гърчове.

    Проф. Христова препоръча на бременни жени да се реимумизират.

    „Имаме над 280 случая на коклюш, те ще нарастват. Виждам възможността да стигнем до 1000 случая“, посочи проф. Христова.

    Тя отбеляза, че няма нови регистрирани случаи на морбили.

    Comments

    comments