Протест заради безводието в село Караисен

Жители на павликенското село Караисен излязоха на протест заради безводието. От 8 юни високите части на населеното място трайно нямат вода, а всички други райони имат през три дни, посочи кметът на селото Стефан Николов. Според него и протестиращите това е крайно недостатъчно за поддържане на нормални хигиенни и битови условия в дома, а ситуацията се повтаря всяка година.

По думите на кмета кладенците на Караисен са силно зависими от наличието на вода в каналите на „Напоителни системи“. Още преди 60-70 години, когато са строени, те са изградени в подножието и когато са празни, дренажните кладенци също започват да пресъхват, обясни Николов. „За наше огромно съжаление всяка година сме с надеждата, че нещата през следващата ще се получат все по-добре, но пак стигаме до същото положение лятно време да нямаме вода“, коментира той.

Половината от водопроводната мрежа е подменена, но няма дебит в кладенците, обясняваха жителите на селото. Поминъкът на повечето хора е свързан със земята, а това иска и вода, казваха още те и апелираха да се обяви бедствено положение.

Това е първият от редицата планирани протести, който се изразяваше в блокиране на пътя през населеното място. Очаква се жителите на съседното село Лесичери също да протестират, а по-късно да има протестни действия пред ВиК „Йовковци“ във Велико Търново и блокиране на пътя София – Варна.

Преди две седмици пред журналисти кметът на Павликени инж. Емануил Манолов коментира, че общината е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието в населените места. Тогава той посочи, че през сухите летни месеци пресъхват водоизточниците и половината от селата са на воден режим, но е възможно броят им да се увеличи. Според него проблемът частично може да бъде решен за няколко села, като се пусне вода по каналите на „Напоителни системи“ от язовир „Александър Стамболийски“ и така бъде качено нивото на местните водоизточници. Проблемът е, че Министерството на околната среда и водите е дало разрешение за отпускане на 200 хиляди кубически метра вода месечно, което не води до решаване на проблема. Това е така, защото необходимите количества вода, по изчисленията на ВиК дружеството, са два милиона кубически метра на месец, обясни инж. Манолов.

Кметът на общината посочи, че продължава обследването на мрежи, проектирането и търсенето на алтернативни водоизточници. В селата Върбовка, Недан, Димча и Бутово са поставени резервоари за вода, а при необходимост тя ще бъде набавяна и с водоноски.

Източник:БТА

Comments

comments