Протести в Румъния срещу корупцията и лошия имидж на страната по света

zx620y348_3294946

Десетки хиляди румънци протестираха в Букурещ в петък вечерта срещу правителството, корупцията и създавания от политиците лош имидж на страната им по света. Много от участниците бяха пристигнали от чужбина, а според различни оценки на площад „Победа“ е имало между 60 и 100 хил. души. Протестът беше организиран по призив на принудените да търсят прехраната си зад граница и се проведе и в други градове на страната, съобщава Reuters.

Няколкостотин ранени

В сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ, лютив спрей и водни оръдия, бяха ранени поне 400 души, включително няколко униформени. Част от протестиращите се опитаха да влязат в сградата на правителството, а някои хвърляха по полицията бутилки и камъни, макар че според организаторите това са били нарочно вкарани провокатори. Насилието продължи през нощта, а в социалните мрежи се разпространяват кадри как полицаи за борба с безредици бият хора, вдигнали ръце за защита.

Президентът Клаус Йоханис написа в страницата си във Facebook: „Категорично осъждам бруталната интервенция на полицията, изключително несъответстваща на действията на мнозинството от хора на площада. Вътрешното министерство трябва спешно да обясни начина, по който реагира на събитията тази нощ“.

По данни на Световната банка зад граница живеят между 3 и 5 млн. румънци, което достига до една четвърт от населението на една от най-бедните и най-корумпирани държави в Европейския съюз, припомня агенцията. От лекари през шофьори до обикновени работници по фермите, те изпращат обратно в родината си близо 5 млрд. евро годишно.

В интерес на истината положението в България е подобно, дори и по-лошо по отношение на борбата с корупцията и ниския стандарт на живот. Милион българи са напуснали страната и с изпращаните до останалите тук близки средства са практически най-големият „чужд инвеститори“ през последните години.

Поредните протести

Управляващите социалдемократи предизвикаха множество протести с кампанията си за овладяване на правораздавателната система на страната и декриминализиране на някои форми на корупция.

Действията на правителството доведоха до критики от ръководството на Европейския съюз и партньори в НАТО и Европа, но някои политици от правителствената коалиция заявиха преди демонстрациите, че не разбират за какво е всичко това, за какво ѝ е на диаспората да идва да протестира.

www.capital.bg/

Comments

comments