Променен в последния момент маршрут скара протестиращите, полицията и представител на общ.Благоевград

Полиция и жандармерия не позволи на протестиращите в Благоевград, да блокират главен път Е-79, при шестия протест в града срещу социалното неравенство.

Протестът тръгна в 12:30 часа като автошествие от Югозападния университет след дълги разправи с полицията и представителите на общината. Причината – демонстрантите искаха да минат по Е-79 до кв. „Струмско”. Оказа се, че в последния момент маршрутът им е бил променен от кмета Камбитов. Това предзвика сериозно недоволство, а Кирил Манов, който работи в община Благоевград се затрудни да обоснове промяната, което нажежи остановката.

Хората опитаха все пак да блокират международния път, но бяха спрени от автомобили на полицията и униформени преди изхода на града.

Последва нов опит за блокиране на Е-79 – този път с пешеходно шествие към платното за Дупница и София. След това и трети – към Симитли и Кулата. Полицията, която имаше значително числено превъзходство, обаче не даде на протестиращите да спрат трафика.

Стигна се до сериозни спречквания, но без сериозни физически сблъсъци, наш репортер на място също бе блъскан от униформени, по данни на очевидци Ал. Стамболийски е бил ударен от жандармерист.

След това протестиращите се върнаха към града и блокираха за 30-на минути ул. „Иван Михайлов” – вход и изход на града към София.

След 20-на минути митинг, на който се оплакаха, че правителството не ги е чуло нито да се намалят субсидиите за партиите, нито за цената на застраховките, че са се подиграли с коледните добавки за пенсионерите и др., протестиращите върнаха пред университета.

Comments

comments