Прокуратурата обяви, че ще предприеме действия спрямо всички санкционирани от САЩ

Прокуратурата „ще предприеме всички необходими действия“ спрямо всички, посочени в доклада на Министерството на финансите на САЩ. Това обявиха от държавното обвинение в специална позиция след като американските власти санкционираха заради корупция избягалия в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и зам.-шефа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, както и бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и бившия главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов.

„Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред“, се казва в позицията на прокуратурата.

На практика досега прокуратурата не е оповестявала публично, че „работи“ само за Делян Пеевски и Илко Желязков. И в позицията се напомня свършеното срещу Божков, Манолев и замесените в схема за злоупотреби с български документи за самоличност Харалампиев и Томов.

„По повод оповестения доклад на Министерството на финансите на Съединените американски щати, Прокуратурата на Република България заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията“, посочи днес прокуратурата.

И заяви, че оценява високо помощта, която американските служби оказват на България в борбата с организираната престъпност и корупцията. „Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб“, заявяват от държавното обвинение.

 

 

Comments

comments