Прокуратурата е отказала да разследва Пеевски за досиетата „Пандора“ и за сделките му с имоти

 

 

Санкционираният от САЩ за корупция депутат от ДПС Делян Пеевски не е извършил престъпление и няма как това да стане, като разпродава имоти за над 20 млн. лева.

 

Това е постановил прокурор Тодор Денков от специализираната прокуратура в постановление от над 30 страници, с което отказва да образува досъдебно производство за 38 имотни сделки на Пеевски от края на 2021 г.

 

За сделките съобщи „Капитал“. Фирмата на Пеевски „Интръст“ беше продавач, а купувач – компанията „Стройко 2011“, която дни преди сделката с Пеевски става собственост на ММА треньора Севастиян Костов.

По тях прокуратурата е започнала проверка дали има данни за извършено престъпление. От постановлението, за което съобщава „Сега“, се разбира още, че по темата в държавното обвинение има сигнал от Георги Георгиев от гражданското сдружение „Боец“.

По информация на „Сега“ Пеевски е напуснал страната веднага след ареста на бившия премиер Бойко Борисов на 17 март.

 

От постановлението се разбира, че прокуратурата е отказала да разследва Пеевски и за досиетата „Пандора“.

 

Преди време сайтът Bird.bg обяви, че името на Пеевски се появява в „Досиетата Пандора“, защото не е декларирал три свързани с него офшорни дружества.

 

Пеевски тогава заяви,че офшорните му компании, за които излезе информация, „никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки“.

 

Сделките с имоти: Пеевски е нямало как да извърши престъпление

 

От постановлението се разбира, че по проверката за имотните сделки, прокуратурата е изискала информация от антикорупционната комисия КПКОНПИ по сигнал от 2018 г., справка от ДАНС, от Агенцията по вписванията, както и материали от НАП.

 

Според оперативната справка на ДАНС вероятната стойност на продадените имоти е над 20 млн. лв., но няма данни как е направено това изчисление, пише прокурорът. Той стига до извода, че сделките са реализирани между частноправни субекти, по предвидения от закона нотариален ред. Имотите не са имали възбрани или други пречки за прехвърляне. По тези сделки липсват данни за извършени до момента плащания от продавача към купувача, се вижда още от постановлението. Прокурорът допълва, че според договорите това ще става в следващите 2 години и подчертава, че такова отложено плащане не е забранено нито по българското, нито по европейското законодателство.

 

Според прокурора „липсват каквито и да е било обективни дадености и възможности лицето Делян Пеевски, представляващите дружествата и останалите посочени в сигнала лица да са имали възможност да извършат данъчно престъпление или друго престъпление от общ характер, когато са изповядвали въпросните сделки“. Тъй като са спазени всички законови процедури, е невъзможно да е извършено данъчно престъпление, или пране на пари, или друго престъпление, смята още прокурорът. Пеевски не е извършил и длъжностно престъпление като депутат, защото не е действал в длъжностно качество при сделките, се разбира още от постановлението.

 

Според прокурор Денков санкциите по закона „Магнитски“ не забраняват гражданскоправни сделки в България. Като допълнителен аргумент посочва, че решението на правителството за съставяне на черните списъци на санкционираните и свързани с тях е обжалвано пред Върховния административен съд, включително от „Интръст“ (фирмата на Пеевски, която продава имотите), и това спира изпълнението му. Прокурорът цитира и решението на ВАС, с което по жалба на майката на Пеевски Ирена Кръстева актът на кабинета за списъците бе обявен за нищожен.

 

В края на миналата година специализираната прокуратура е отказала разследване и срещу Илко Желязков – бившият заместник-шеф на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, който беше санкциониран заедно с Пеевски от САЩ по закона „Магнитски“

Comments

comments